В  доклад за глобалната конкурентоспособност /The Global Competitiveness Report 2011-2012/ на 142 икономики в света България отстъпва с три позиции в общото класиране - от 71-ва на 74-та Това съобщават от пресцентъра на Центъра за икономическо развитие, партньор на Световния икономически форум /СИФ/ в България.

Причините за отстъплението са свързани с известно влошаване на класирането по отношение на: ефективност на стоковите пазари, технологична готовност, степен на развитие на бизнеса, инфраструктура, иновативност. Същевременно има подобрение при институциите, финансовите пазари, ефективността на пазара на труда, образование и квалификация.

И в последното издание на доклада най-конкурентоспособна е икономиката на Швейцария, следвана от Сингапур. САЩ отстъпват от 4-то на 5-то място. В първата десетка се подреждат държави от ЕС - Швеция /3-та/, Германия - /6-та/, Холандия - /7-ма/, Дания - /8-ма/, Великобритания - /10-та/. На 9-то място е Япония. Прави впечатление, че през последните години конкурентоспособността на американската икономика се влошава, тази на страните от ЕС се запазва на постоянно ниво, с бързи темпове нараства конкурентоспособността на Китай, пише в съобщението.

През настоящата година, поради негативните резултати от икономическата криза, някои държави от ЕС отстъпват назад в класирането. Дълго време България беше последна сред държавите от съюза, но сега зад страната ни остава Румъния, която отстъпва с 10 позиции - от 67-ма на 77-ма.  Поради дълговата криза и проблемите на пазара на труда, Гърция се срива още в класирането и вече е на 90-та позиция.