Проектът за газопровода "Южен поток" е спрян и няма да бъде осъществяван, тази позиция на Русия за пореден път потвърдиха от "Газпром". Въпреки това българското правителство продължава с дейностите по изграждане на тръбата, нищо, че за нея газ няма.

"Ние можем да потвърдим, че "Южен поток" е закрит". Това заявиха за БГНЕС от пресцентъра на "Газпром". "В момента планираме изграждането на нов газопровод за Турция. Този проект се намира на ранен етап на осъществяване".

Позицията на Москва беше потвърдена и в средата на миналата седмица, когато заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович посети Русия. Тогава той бе помолен от българския премиер Бойко Борисов да сондира мнението на Москва относно бъдещето на "Южен поток" и предлагания проект за газов хъб край Варна.

Въпреки че Русия официално се отказа от "Южен поток" още на 1 декември, България възнамерява да продължи с реализирането на проекта. Това пък става  ясно от програмата за управление на кабинета "Борисов" за 2014-2018 г.

"Докато няма официално решение за спирането на този проект, "Южен поток" остава в управленската програма на правителството", категорично заяви и вицепремиерът по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова.

А официално решение има, поне от руска страна. Истината е, че проектната компания все още не е прекратена. Тя е създадена на база междуправителствено споразумение и нейното прекратяване чисто юридически е сложен процес, който изисква време.

Спорните моменти в случая са много. БЕХ получи целеви заем от 620 млн. евро от "Газпром" за осъществяването на проекта. При това част от тези средства бяха използвани за увеличаване на капитала на "Южен поток България" АД, за да може дружеството да започне плащания към строителите на българския участък от газопровода.

Дружеството е основано през 2010 г. с капитал от 15.6 млн., разпределен поравно между "Български енергиен холдинг" ЕАД и "Газпром". През август 2014 г. капиталът беше увеличен до 397.6 млн. лв., като участието на БЕХ в това е увеличение е 191 млн. лв. Тези пари ще трябва да бъдат върнати на "Газпром".

Не е случайно, че Москва обвинява България за спирането на проекта, който реално беше преустановен с еднолично решение от руска страна. Това ще позволи на "Газпром" да избегне евентуални искове за обезщетения и пропуснати ползи от БЕХ. Точно с тази цел вероятно се бави и прекратяването на общата компания.

И така стигаме до финансовите интереси в самата България. Заплатите в "Южен поток България" АД са доста над средните за страната и дори средният управленски персонал получава по няколко хиляди лева, както стана видно от обявите за работни места в предприятието.

Освен това много компании и общини се бяха "закачили" за многомилиардния проект. Така, въпреки че той е спрян политически, "Южен поток България" АД продължава да работи и например да купува сервитутни права, по започнати процедури в 37 общини, по думите на нейния изпълнителният директор, Димитър Гогов, според когото единствената цел на екипа и ръководството е да бъдат остойностени вложените средства.