„За огромно съжаление България малко е проспала възможността за падане преди няколко години на визите за пътуване в САЩ, проспала го е много безотговорно".

Това каза външният министър Николай Младенов в предаването Седмицата по Дарик радио по повод предстоящото посещение на държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, с която темата ще бъде обсъждана. Младенов посочи, че при предходната администрация в САЩ е бил по-нисък критерият за процент отказани американски визи на български граждани, при падане под който можем да поискаме отпадане на визите. Второто изискване пък е било да са напълно въведени биометричните паспорти, което не е било факт. Сега имаме паспортите, но прагът е по-висок, обясни ситуацията министърът.

Относно предстоящата в неделя визита на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън Николай Младенов заяви, че две ще са главните теми, които ще бъдат обсъдени: двустранното сътрудничество и сътрудничеството по международни проблеми. „Двустранните отношения ще бъдат много важен аспект, както и инвестициите, как решаваме конкретни проблеми на българи, които са придобили трудов стаж в Америка, нашето сътрудничество тук на Балканите, сътрудничеството ни в Близкия Изток", oтбеляза още Младенов.

На въпрос каква е позицията му за търговското споразумение, Младенов заяви: „Ако в интернет можеш да крадеш, можеш и да продаваш, така че тези, които искат да продават, да бъдат по-добри и да продават по-активно. Това е една среда".

Външният министър добави, че българската позиция по въпроса за АСТА ще се формира в Народното събрание: „Предстои комисиите да обсъдят проекта на споразумението. Различни експерти са уверили нашите министерства, че този текст не предполага някаква промяна на българското законодателство. За прилагането на споразумението се изисква ратификация на НС. В ратификационния акт ще бъде ясно записано откога и какво от споразумението прилагаме".