Премиерите на България, Румъния и Сърбия се договориха за по-близко сътрудничество в тристранен формат, който да стане постоянно действащ.

На среща в Русе те обсъдиха газовите връзки на Балканите, общи инфраструктурни проекти и съвместна дейност в пограничните райони. След срещата стана ясно, че с обща декларация България и Румъния ще продължат да подкрепят Сърбия в преговорния процес за членство в Европейския съюз, съобщава БНР.

„Декларираме, че за нас е важно регионалното сътрудничество, диалогът, основан на икономически просперитет и предназначен за преодоляване на икономическите и социални предизвикателства. Даваме подкрепа за интерконекторната връзка между България и Румъния, между градовете Русе и Гюргево, както и газовата връзка между България и Сърбия, като важни елементи за енергийната сигурност в Европа. Ние подкрепяме ролята на Европейската стратегия за развитие на Дунавския регион, която е за справяне с общите предизвикателства и дава възможности за задълбочаване на европейската интеграция на региона. В този контекст ние ще работим за развитието на регионалните връзки в икономическата сфера с поглед към свързването на Дунав и Черно море”, пише в съвместната декларация.