Инфлацията в страната ни е отрицателна и е най-ниската сред страните в целия ЕС - на ниво от минус 0,5% през декември, сочат предварителни данни на Евростат. Спрямо ноември обаче има лек ръст. Тогава при потребителските цени у нас бе отчетена дефлация в размер на 0,8%.

Според статистиката се отчита ускоряване на инфлацията в европейската общност и еврозоната през последния месец на миналата година.

Като цяло в ЕС инфлацията достига 1,1%, спрямо 0,6% през ноември. В еврозоната ръстът е до 1,2%, спрямо 0,6% през ноември. Отчита се и ръст на цените до 1,1% в еврозоната, което е най-високото ниво за последните три години.

Основната причина за ускоряването на инфлацията и в ЕС, и в еврозоната е поскъпването на енергийните продукти. Най-голям принос за ръста има повишението на цената на горивата . Минимален ръст записват и цените на зеленчуците. В същото време цената на газа продължава да намалява.

От Евростат отчитат, че инфлацията през декември се ускорява в 26 страни от общността и се забавя само в една. В статистиката липсват данни за движението на цените в Ирландия през декември.

Единственото изключение от тенденцията е Словения. През ноември годишната инфлация в страната е 0,7%, а през декември тя се забавя до 0,6 на сто.

Най-висока инфлация в последния месец на 2016 година е измерена в Естония - 2,4%, следвана от Белгия - 2,2%, Чехия и Латвия - по 2,1 на сто.