Бюджетен дефицит. Правителствена задлъжнялост. Сриване на еврозоната. Познати думи от света на икономиката от последните седмици.

Според някои анализатори Гърция, Испания и Португалия заплашват да сринат стабилността на еврозоната заради огромните правителствени харчове, които от своя страна доведоха до нечувана задлъжнялост и бюджетни дупки.

Европейската централна банка и Брюксел също отвръщат на удара, твърдейки, че вярват на правителствата на страните членки на еврозоната и адекватността на мерките, които предприемат в борбата срещу собствените си кризи. Председателят на ЕЦБ Жан-Клод Трише също обяви, че стабилността на еврозоната е повече от сигурна. Но винаги има едно "но". И то е паниката, която всяват различни доклади, публикувани от големи имена в индустрията. Такава например е класацията на най-рисковите икономики в света на Credit Suisse, публикувана през миналата седмица. А според нея България е на 12-а позиция сред най-застрашените от крах, фалит и други подобни негативни сценарии икономики.

Класацията
Публикуваната в блоговете на Financial Times класация взима предвид няколко фактора, по които оценява степента на застрашеност на икономиките на глобално ниво. Сред тях е балансът по текущата сметка, бюджетен баланс, правителствена задлъжнялост и др.

На базата на тези критерии страната ни е поставена на 12-а позиция сред най-рисковите икономики в света. Пред нас са държави като Румъния, Турция и Латвия, а американската икономика е по-безопасна от испанската или индийската. В Топ 5 обаче фигурират Гърция (втора позиция), Португалия (четвърто място) и Испания (класирана на пета позиция) - държавите, за които в последно време се говори във възможно най-черна светлина относно евентуалните сценарии за развитието им в условията на втората вълна на кризата.

Спасение
Проблемите около гръцката икономика накараха пазарите да поискат спасение за страната от Европейския съюз, за което се говори усърдно през последните няколко седмици. От една страна, пазарите искат спасителен план, а от друга, гръцкото правителство се опитва да убеди света, че няма нужда от такъв и ще излезе само от трудната ситуация, в която се намира.

Въпреки това спасителният план за страната ще бъде основната тема на срещата на финансовите министри на ЕС, която започна вчера. През миналата седмица германският финансов министър заяви, макар и неофициално, че готви помощи за Атина, а Международният валутен фонд и Европейският съюз също застанаха зад идеята да помогнат за справяне с растящия бюджетен дефицит и правителствената задлъжнялост на Атина.

Какво обаче казват анализаторите от Credit Suisse за състоянието на гръцката икономика? Според класацията на банката правителствената задлъжнялост на Атина към края на миналата година е достигнала 107% от БВП, а бюджетният дефицит е над официално обявената стойност и е 13% от БВП. Междувременно задлъжнялостта на частния сектор е достигнала 78% от БВП, което е в пъти по-малко от лидера в класацията Исландия.

Опасност
Именно островната държава е изправена пред най-голям риск от фалит, смятат швейцарските анализатори. С бюджетен дефицит в размер на 13% от БВП, правителствена задлъжнялост от 106% от БВП и задлъжнялост на частния сектор 478% от БВП страната е безспорен лидер в негативната класация на Credit Suisse. 

Третото място е за Унгария, на четвърта позиция е Португалия, а на пета - Испания, за която се говори усърдно през последните седмици, и то в не особено добра светлина. За разлика от Гърция, чиято икономика е относително малка и не заплашва стабилността на еврото, не един и два анализатора потвърдиха тезата, че испанската може да повлияе негативно на стабилността на 16-членния блок, използващ единната валута. Това накара испанският финансов министър Елена Салгадо да заподозре света в конспирация срещу еврото. Апокалиптичните коментари за испанската икономика не помагат на страната ни. Те са атака срещу еврото и трябва да им бъде отговорено, коментира тя пред местния в. Expansion.

У нас
Положението в България също не е особено розово, смятат от Credit Suisse. България е класирана на незавидната 12-а позиция сред рисковите икономики в света, а данните от националната статистика потвърждават опасенията на анализаторите.

Според предварителните данни на Националния статистически институт от края на миналата седмица икономиката на страната ни се е свила с 6.2%, което е най-големият спад от началото на кризата. Цифрата не оправда очакванията на правителството и анализаторите, които предвиждаха далеч по-малка контракция. Подобна е и ситуацията за цялата година, за която бе отчетен икономически спад от 5.1%.

Какво казват швейцарските анализатори за страната ни? Според данните на Credit Suisse през 2009 г. бюджетният дефицит е стигнал 1% от БВП, правителствената задлъжнялост е на скромните нива от 14% от БВП, а задлъжнялостта на бизнеса е 47% от БВП. Което ни превръща в по-опасна икономика от САЩ например, където кредитирането на частния сектор е в размер на 226% от БВП, а дупката в бюджета е цели 10% от БВП.