Корекцията на развитите пазари е много вероятна с оглед на това, че почти липсваше такава през последните 4-5 месеца. За това предупреждават анализаторите на Управляващото дружество Карол Капитал Мениджмънт. В месечния анализ за случващото се на капиталовите пазари от дружеството обръщат внимание на потенциала за растеж, който SOFIX и пазарите в региона имат като цяло.

Като цяло през месец януари поскъпването на глобалните пазари бе много селективно. На практика само развитите пазари се радваха на възходящ тренд през месеца (американският S&P500 поскъпна с 2.3%).

Много от големите развиващи се пазари (Индия, Индонезия, Китай, Бразилия и други) бяха подложени на силен натиск от разпродажби. Пазарите от Източна Европа също се представиха смесено: Турция изпита сериозен спад (загуба от 4.1%), слабо се представи и Полша (спад от 1.4%). От големите пазари, Русия все пак даде добро представяне (макар и не впечатляващо) и завърши месеца с 2.10% ръст (отчетено чрез индекса MICEX).

Силно представяне направиха по-малките пазари от Източна Европа. Първенец по доходност бе сръбският, където големите акции (BELEX 15) завършиха с печалба от 12.79%. Много силни ръстове отбелязаха България с 9.88% (SOFIX), Хърватска (CROBEX) повиши капитализацията си с 8.61%, Украйна бе нагоре със 7.82% (PFTS), a румънският BET се повиши със 7.67%.

През месец януари безспорно събитие за региона бе дългоочакваното листване на румънския реституционен фонд Fondul Propietatea. С капитализация на фонда от над 2 млрд. евро, листването допринася съществено за подпомагане на оборотите и пазарната капитализация на румънската борса.

През първия ден на търговия акциите на фонда се търгуваха около 20 % над цените, на които се търгуваха последно преди това на извънборсов пазар. В Букурещ бе поставен нов рекорд за дневен борсов оборот – EUR 57.4 млн. Интересно е да се отбележи, че от него над EUR 50 млн. бе с акции на FP.

Силно позитивни са очакванията на Карол за пазарите от Източна и Централна Европа.

Годината започва позитивно за Българската Фондова Борса – при нарастващ интерес от пaзарните участници по редица позиции (банките и холдинговите дружества се очертаха като фаворити) и индексът SOFIX успя да прекоси нивото от 400 пункта, което експертите на Карол Капитал Мениджмънт считат за ключово за затвърждаване на възходящия тренд.

„След като пазарът намери сили да обърне негативните тенденции, ще наблюдаваме рязко поскъпване от порядъка на 30-50% за година, защото ниската ликвидност ще играе ролята на катализатор в посока нагоре, а на много от компаниите определено не им липсва фундамент”, казва Даниел Ганев, портфолио мениджър в Карол Капитал Мениджмънт.

„Напълно възможно е занапред да предстоят още неприятни изненади като фалити на публични компании, неочаквано негативно развитие в българската икономика и дори фалити на свръхзадлъжнели европейски държави, но специално за БФБ лошите новини са до голяма степен калкулирани в текущите цени. От тази гледна точка, продълважането на апатията от миналата година е все още възможен, но по-малко вероятен сценарий”, завършва той.

Румъния, Сърбия, Хърватия

На румънския пазар няма да липсват купувачи през 2011г, смятат експертите на Карол Капитал Мениджмънт.  Отчитайки фундаменталната и техническа картина, очакванията им са за ръст, но според тях покачването ще е по-ограничено (до около 25%), тъй като възстановяването от дъната до момента е вече солидно.

Гледайки по-напред обаче, по-дългосрочната картина не е много позитивна и най-вероятно през 2012-2014 г. ще видим още един сериозен спад на този пазар. Но според анализаторите на Карол, поне през 2011г., нямаме основание да се притесняваме за това, освен ако не видим спад на BET под 4600 пункта.

Шансовете да видим добро представяне на сръбския пазар през 2011г. са големи. „Под „добро представяне” имаме предвид сериозен опит за „наваксване”, казва Александър Николов, портфейлен мениджър в ККМ. „Това предполага движение към 1520 пукта, което е над 125% ръст от текущите нива. Все пак такова голямо движение едва ли ще може да се реализира за една година при текущите пазарни условия, но сме позитивни за сръбския пазар”, добавя той.

Хърватският пазар изглежда добре подкрепен към момента, а през последните 1-2 месеца наблюдаваме сериозно раздвижване при компании, които преди това бяха под силен натиск на борсата – корабоплавателните и строителните компании. Пробив на CROBEX над 2300 пункта ще е предпоставка за движение към 3100, което вече е близо 50% от текущите нива, смятат анализаторите на Карол.

Руски и украински фондов пазар

И двата пазара се представиха силно през изминалата година, като Украйна отбеляза рекорден ръст от 77% за първите четири месеца.

Трендовите условия в Русия в момента предполагат по-нататъшен ръст на цените. Очакванията за ръст при суровините през 2011г. също е вероятно да подкрепят руския фондов пазар, се казва в годишната прогноза за регионалните фондови пазари на Карол Капитал Мениджмънт.

Докато цените са над 1500 пункта, шансовете са за по-нататъшен ръст и нов исторически връх (историческия връх в момента е на по-малко от 20% ръст от текущите нива, така че тази цел изглежда лесно достижима). Колко повече над историческия си връх може да качи MICEX в момента е трудно да се прогнозира с голяма увереност.

Надолу, спад под 1500 би развалил позитивните перспективи пред пазара, но само под 1200 ще станем свидетели на силен низходящ пазар.
Трендовите условия са много позитивни и за украинския пазар, смятат анализаторите на Карол. Те предвиждат, че ще видим нов исторически връх през 2011г., т.е. ръст от 30% от текущите нива.

Ако това се случи обаче, еуфорията на пазара е вероятно да ескалира и може да има доста по-голямо поскъпване след това, пък било то и за кратко. Като цяло обаче, това е един от рисковите пазари с оглед на голямата си волатилност.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!