България ще продава въглеродни квоти на общоевропейската тръжна платформа, която ще заработи през месец ноември тази година. Страната разполага с 3 277 000 квоти, като може да предложи за продажба малка част от тях, казват от министерство на екологията, без да уточняват колко точно.

В момента цената на сертификат, еквивалентен на тон въглероден диоксид, се търгува под € 8 на енергийните борси. Държавните сертификати имат по-различен модел на търговия, като до този момент тя протичаше в двустранни договорености между продавач и купувач. Тези търгове ще дадат възможност на желаещите да купуват да наддават за предлаганите количества от квоти.

Към момента готовност да листнат емисиите си на общоевропейската тръжна платформа имат 24 държави. Тя ще се поддържа от Европейската Енергийна Борса. Германия, Великобритания и Полша запазват националните си тръжни платформи.

За да може да продава на общоевропейската платформа, България ще трябва да изработи регламент а това как ще се разходват парите от продажбата на въглеродни сертификати. Това предстои да бъде уредено в новия Закон за ограничаване на изменението на климата, става ясно от съобщението на Министерство на околната среда и водите.