Всяка страна иска да е нетен получател, а не вносител на средства в ЕС, но България и Румъния промениха един от важните показатели при разпределянето на парите в общността.

 

Средният брутен вътрешен продукт на участниците в съюза намаля след присъединяването на двете страни, а този индикатор се използва за определяне нивата на финансиране за държавите-членки.

 

Ако през 2007 г., когато двете страни се присъединиха към ЕС, това стана в условията на вече приета фискална рамка, то сега нещата се променят.

 

Вчера министърът на финансите на Малта коментира, че за настоящия бюджетен период от 2007 г. до 2013 г. , страната му ще е нетен финансов бенефициент, като ще получили около 1 млрд. евро, но ще допринесе с два пъти по-малко средства.

 

Това е така, тъй като при договарянето на сегашната фискална рамка островът е бил сред страните с БВП по-малък от 75 на сто от средния за ЕС, което отговаря на условията за най-високо ниво на европейско финансиране.

 

Но БВП на Малта през миналата година възлиза на 83 на сто от средния за ЕС и страната е заплашена от това да с превърне в нетен вносител на средства в европейския бюджет.

 

Според финансовия министър присъединяването през 2007 г. на България и Румъния е създало "статистически дисбаланс", който трябва да бъдат поправен.