България има амбицията в края на мандата на сегашното правителство да бъде една от най-бързо развиващите се икономики в ЕС. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на форума, организиран от президента за приоритетите на страната ни през следващото десетилетие.

В краткосрочен план правителството ще запази стабилността на валутния борд и ще активизира усилията за присъединяване на ЕRM ІІ, посочи Трайков. Той допълни, че Бюджет 2010 е бил единственият възможен. Така той коментира думите на президента Първанов, че с бюджета от тази година няма да се излезе от кризата.

Получихме потвърждение в повишаването на перспективите на кредитния рейтинг на България от стабилна на позитивна от две от основните рейтингови агенции, припомни Трайков.

Той коментира, че колкото и да са противоречиви усещанията, вече няколко поредни месеца индексът на Евростат за доверие в икономиката на България расте. През септември той е бил 73.8 пункта, през октомври – 76 пункта, през ноември – 76.2 пункта, а през декември – 79.3 пункта.

За първи път от тринадесет месеца износът бележи ръст спрямо съответния месец на предходната година, допълни Трайчо Трайков. С 3.8 процента се е увеличил експортът на страната ни през ноември 2009-а спрямо ноември 2008-а година.