Седемдесет и четирима души, обявили се за клиенти от България, са използвали швейцарска банка за укриване на доходи, съобщава френският вестник Le Monde, цитирайки данни от разследването на канал за пране на пари през филиала във Швейцария на британския кредитор HSBC.

Според Le Monde става въпрос за гигантска международна измама. Сред клиентите на HSBC са известни американски и френски граждани, като актьора Джон Малкович, комика Гад Алмалех и дори кралят на Мароко Мохамед VI

Според разследващите, в периода 9 ноември 2006 г. до 31 март 2007 г. през клона на HSBC в Женева са били прехвърлени 180.6 млрд. евро, на повече от 100 хиляди клиенти и 20 хиляди офшорни компании. Данните идват от дигитални документи, изнесени от Ерве Фалчани, бивш компютърен специалист в банката.

В тези списъци, предадени от френското министерство на финансите на няколко чужди правителства се откриват имената на трафиканти на оръжие или наркотици, хора, финансиращи терористични организации, политици, звезди на шоубизнеса, спортисти и водещи индустриалци.

България е на 68-мо място в списъка на страните, откъдето са данъчните бегълци, със 74 души. Начело са Швейцария с 11 235 клиенти, Франция с 9 187 клиенти и Великобритания с 8 844 клиенти.

По големина на сумите първа е Швейцария с 27.5 милиарда евро, следвана от Великобритания с 19.1 милиарда евро и Венецуела с 13.1 милиарда евро. Българското участие е 335.1 милиона евро.

Освен това над 19 хиляди клиенти не са свързани с нито една страна, а някои от показаните клиенти са свързани с повече от една държава.