Българинът хапва по 31.3 килограма свинско месо на година. Това нарежда страната ни на едно от последните места по консумация на свинско месо сред останалите страни-членки на ЕС.

Данните представи председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев. Той взе участие в дискусия на тема „Качество и безопасност  на храните”, която се проведе в рамките на Българския икономически форум.

Рекордьор по консумация на свинско месо е Дания с повече от 78 килограма на човек годишно. В дебата за храните и техния контрол председателят на федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева предупреди за тревожна статистика от последните дни на ООН, според която през 2011-та светът трябва да бъде подготвен за по-високи цени на хранителните суровини.

Шефът на дирекция „Здравеопазване на животните и безопасност на храните” към земеделското министерство д-р Венцислава Тасева пък обясни, че повече от 88% от населението у нас иска качествени храни.Ето защо българските потребители подкрепят създаването на Агенция по безопасност на храните, която трябва да заработи след 1-ви януари догодина.