Българинът се загрижи за оборотите в заведенията и в името на тяхното добруване е склонен да плюе на здравето си и да възрази срещу пълната забрана на тютюнопушенето у нас.

Представително проучване на агенция НОЕМА, проведено в периода 20 - 24 януари, показва, че 56% от хората в страната не подкрепят мерките, с които от 1 юни тази година всички кафенета, ресторанти и хотели ще са зони - свободни от цигарен дим.

Според мнозинството от участниците в анкетата цигарите нямат място само в заведенията, в които се сервира храна. В барове и кафенета обаче, трябва да остане задимено.

Любопитно, но позицията на непушачите в това изследване не се разминава съществено с позицията на пушачите. Според 71% от непушещите сега съществуващите ограничения на пушенето в заведения се спазват. Това обаче не им пречи да очакват, че никой няма да се съобразява с налагането на пълен мораториум върху пушенето в заведения.

В допитването на НОЕМА са участвали 1 500 човека на възраст над 18 години, от различни краища на страната. Проучването е извършено по телефона.