Продажбата на земя на чужденци не среща одобрението на българите. Близо 70% смятат, че не е добре земя в България да може да се купува от хора, които не са граждани на страната.

Това показва изследване на "Галъп интернешънал", под името "Политически и икономически индекс", проведено в периода 31 октомври – 7 ноември, съобщава БГНЕС.

Резултатите от проучването показват, че 67% от българите не одобряват продажбата на българска земя на чужденци. 15% не могат да преценят, а 15% заявяват, че са съгласни.

При хората с по-високи доходи и образование, негативната нагласа спрямо продажбата на земя на чужденци не толкова силна, но и при тях отрицателното отношение преобладава.

Нагласите на населението показват липса на информация по въпроса. И в момента чужденци могат да купуват парцели в България, но като юридически лица. Единственото, което трябва да направят е да регистрират дружество в страната.

Ето защо падането на мораториума за продажба на българска земя на граждани на Европейския съюз през 2014 г. едва ли ще промени нещо на пазара.

Казусът изглежда като поредната буря в чаша вода, която политиците организират, възползвайки се от недостатъчната информираност на населението, за да отвлекат вниманието на хората от истинските проблеми.