„За последните 50 години населението на планетата е нараснало два пъти, а потреблението е нараснало 6 пъти. Китай, Индия и Бразилия се развиват много бързо. Техните граждани искат да потребяват толкова, колкото потребяват американците и европейците. Това каза в предаването „Седмицата” на Дарик министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

По 88 кг. ресурси на ден изразходва всеки американец на ден, средният европеец ползва 48 кг., в България ползваме около 20 или 18 кг. на ден ресурси. Ресурсите - това са вода, храна, автомобили, всичко, което ползваме, транспортът”, каза Караджова.

Китай, Индия и Бразилия в момента потребяват минимални количества може би има по 1-2 кг. ресурси на ден за тях. Стремежът на техните правителства е да минат на това ниво на потребление. Всички искаме да имаме къща на пет етажа, да си сменяме мебелите през два сезона, да си купуваме дрехи, да имаме пет мобилни телефона, това е стремеж, това изисква страхотно осигуряване с енергия, огромна енергия, която трябва да осигури този процес на производство. Ако не се смалят културите на потребление в света, ние няма откъде да черпим тази енергия, подчерта екоминистърът.

По отношение на потреблението на вода, екоминистърът коментира, че българите потребяват средно по около 100 литра вода на ден. Северните страни потребяват повече вода, но те имат и изобилие, ние сме в долната граница по потребление на вода. За около 600 000 българи има режим на водата, не заради безводие, а заради липса на язовири или тръбопроводи, уточни Караджова.

Целта на България до 2020 г. е да постигнем 16% от нашето енергийно потребление да бъде от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Това включва три компонента - електропроизводство от ВЕИ, топлопроизводство от ВЕИ и транспортно потребление на ВЕИ. При транспорта целта е до 2020 г. да достигнем 10% дял на ВЕИ в транспорта, което може да се постигне също по три начина - смесване на биогорива и конвенционални горива, второ, чрез електромобилите и чрез специално адаптирани транспортни средства, които могат да ползват само биогорива или почти изцяло биогорива – например автобуси, които могат да ползват биогорива, подчерта Караджова.

Към действащата директива за ВЕИ се изискваше от България да постигне 11% дял на ВЕИ от крайното енергийно потребление. Докладът в момента показва, че ние сме постигнали за 2010 г. 15.1%, тоест ние сме много добре сложени в таи ситуация, похвали се екоминистърът.

Караджова заяви, че един от основните проблеми е автомобилният и автобусен транспорт - при този транспорт замърсяване на въздуха, трафик, шум. Изходът, според екоминистъра, е добър обществен транспорт. „Когато имаме чист, удобен транспорт, ние ще предпочетем естествено този транспорт”, каза Караджова.

За радиационния фон у нас, Караджова каза, че в момента няма повишаване на стойностите му. Не може да стигне радиация до нас от Япония, която да има дори минимално въздействие върху здравето. Изключително е вредно ако няма радиация да се вземат йодни таблетки, категорична бе Караджова.