Прогноза за 3% ръст на ипотечния пазар у нас през следващата година направи Паскуале Джамбои, директор Банкиране на дребно в УниКредит Булбанк . За тази година финансовата институция очакваше 10% ръст, но това така и не се състоя. Според последните данни новите кредити за покупка на жилище са с около 2% повече от миналата година. Според банкера българинът ще бъде по-смел в тегленето на заем за жилище не заради спадналите цени, а защото вече достатъчно е изчаквал правилния момент и защото банките са по-активни в предлагането на гъвкави продукти за покупката на имот.

Знаете, че в момента повечето потенциални купувачи на имоти изчакват с надежда, че цените ще паднат още. Какво ви кара да очаквате, че те ще активизират през следващата година е ще изтеглят с 3% повече кредити за покупка на жилища?

Аз мисля, че цените на имотите не могат да играят генерална роля при вземането на решение от страна на един човек, който има нужда и иска да си купи жилище. Защото ако искаш да купиш добър апартамент в София, според мен моментът е сега. Добрите, качествените жилища, удържаха цената си. Да, в провинцията и в околностите на София цените се понижиха, но според мен нивото, до което достигнаха, е своеобразно дъно. Ако аз съм клиент, аз бих купувал сега. 

В момента на пазара има много и атрактивни имоти за публична продан. Има и клиенти, които биха искали да участват на търговете, но няма специални банкови продукти, които да помагат за това. Защо е така? И не смятате ли, че всъщност процедурата е много полезна за изчистване на празните апартаменти, станали собственост на банките, след като предишните им купувачи вече нямат възможност да погасяват кредитите?

Да, това е наистина доста интересен сегмент от пазара. Банките станаха собственици на много имоти и знам, че има доста клиенти, които биха искали да участват в този процес. Но за съжаление не съм човекът, който може в детайли да ви говори за тези процеси и да вземе отношение по въпроса.

С какво око гледат банките на клиентите, които теглят кредити, за да купят земеделска земя?

Това също е много интересна тема. Неотдавна имахме и такава кампания, с която разяснявахме възможностите за инвеститорите. Но в момента няма промоция за хората, които искат да направят инвестиция в земеделска земя, макар че лично според мен това е много добро решение - да купиш земя. 

Свидетел сте на това как хората продължават да спестяват и по-малко да харчат. Търсят в какво да съхранят стойността на парите си - депозити, злато, недвижими имот. Къде е най-сигурно в момента, според вас?

Аз съм привърженик на диверсификацията. Ясно, че тенденцията сред потребителите е такава - те предпочитат да изчакат да видят какво ще се случи. Оставят парите си в банката и търпеливо изчакват. Но според мен всички важни институции, като започнете от правителството, банките, строителните предприемачи - всички те трябва да изградят стратегия и да стиковат действията си по този въпрос. Защото е много важно хората да имат сигурността и спокойствието да действат. Представете си само колко много аспекти от икономиката завърта един недвижими имот - обзавеждането, електричеството, водоснабдяването ... Това са все сектори, които отново могат да се съживят. Така че нещата са много свързани и аз вярвам, че това е пътят.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!