Българи отскачат на плаж до Румъния. Цените са народни, а сянката без пари, ако си вземеш напитка. В пика на сезона българските курорти също се пукат по шевовете. Цените в началото на август обаче са с 25 на сто по-високи.

От няколко години родният туристически бранш се гордее с привличането на много румънци по Българското Черноморие, пише "Стандарт".

Дори тази година след отлива на руснаците родните туроператори и хотелиери се хвалят, че хотелите ни са пълни с гости от Румъния.

Оказа се обаче, че немалко българи пък минават оттатък Дуранкулак, за да се насладят на красотите на Северна Добруджа и румънското черноморско крайбрежие.

Най-предпочитани са плажовете след Мангалия и при курорта Мамая след Констанца. Освен от първокласни пътища българите се удивляват и от значително по-евтините възможности за почивка. Едно от нещата, което най-вече привлича нашенеца, е фактът, че в Румъния е както в Гърция - плажът не се плаща, тоест не ти искат пари за чадър и шезлонг.

Освен това за разлика от нашите курорти, където цените са скочили в активния сезон, то при румънците най-търсената напитка - наливната бира, е само 2 лева. Почти толкова е безалкохолното, а кафе има и за левче.

Всичко това, разбира се, на най-хубавите им плажове с дължина на пясъчната ивица от 3 до 10 километра. Румънците за разлика от българите нямат голям опит в туризма, но бързо се учат и възприемат добрите практики от съседите си на Балканите. Още при преминаване на граничния пункт прави впечатление отношението, което граничните полицаи проявяват към българските и румънските граждани.

То е различно според националността. За румънците, които много повече влизат в България и пътуват до големите ни курорти Албена и Златни пясъци, преминаването е някак по-лесно. Към тях отношението е любезно, проверката на документите трае не повече от минута-две.

Българите в това отношение са онеправдани - нашите полицаи правят обстойни проверки както на документите, така и на личния багаж въпреки правото на свободно преминаване на хора, стоки и товари в ЕС.