Европейската банка за възстановяване и развитие подкрепя проект на българската компания Олива, която е една от най-големите производителки на слънчогледово олио. С кредит от € 22 млн. дружеството ще може да разшири производствения си капацитет и ще подобри ефективността на производството си. Така Олива ще може да посрещне нарасналото търсене на слънчогледово олио в страните от Европейския съюз.

Агробизнесът, който според Европейската банка за възстановяване и развитие е допринасял с най-голям ръст за Брутния вътрешен продукт на България,  се нуждае от достъп до финансиране, за да обезпечи експанзията си. Това е мотивът на банката да осигури средства на компанията.

Тя смята да внедри нова инсталация за извличане на олио от слънчогледово семе, построяването на нов силоз и подобряване на връзките с местните земеделски производители. Новото оборудване ще е енергоефективно и доведе до спестявания от електроенергия. Това ще подобри конкурентоспособността на компанията и ще й даде възможност да се развива устойчиво.

Европейската банка за възстановяване и развитие и отпуснала над € 8 млрд. финансиране за проекти в областта на земеделието в региона на Централна и Източна Европа, западните Балкани, Турция и централна Азия. В България банката е инвестирала повече от € 2.5 млрд. в над 200 проекта в различни сектори на икономиката. Общата стойност на проектите е € 8 млрд., което показва, че получателите на средствата са успели да привлекат допълнително € 5.5 млрд., за да реализират инвестиционните си намерения.