Слаб ръст на новите индустриални поръчки отбелязва България през септември, докато този показател спада за Европейския съюз и се срива в еврозоната – показват новите обобщения на Евростат.

Според европейската статистическа служба, промишлените поръчки у нас нарастват с 0.2% на месечна база през септември, а на годишна база с добрите 14%.

За сравнение, за еврозоната средният месечен прираст на промишлените поръчки е минус 6.4%, на годишна база +1.4%. За целия Европейски съюз месечното изменение е – 2.3%, а годишното +2.3%.

Анализът по страни показва, че в редица страни действително има голямо месечно понижение на промишлените поръчки през септември – и те са в еврозоната .

В Германия индустриалният месечен спад е -4.4%, в Естония -9.1%, в Испания -5.3%, във Франция – 6.2%, а в Италия дори – 9.2%. За сметка на това извън еврозоната има страни с действително добър прираст, на първо място +14% за Дания, +5.1% за Полша, +2.3% за Румъния и други.

Разгледано на годишна база, прирастът от 14% в септемврийските промишлени поръчки в България отстъпва на 31.2% ръст в Дания, на 18% ръст в Полша, на 14.5% ръст в Румъния, както и на 37.7% покачване в Латвия и 28.9% в Литва – това са все страни извън еврозоната.

Прави впечатление, че най-голям е годишният спад през септември на промишлените поръчки в Холандия и Италия. Малко по-ниско е понижението за Великобритания.

Анализът на годишните индекси показва, че измерителят на промишлените поръчки в България се забавя през лятото. На месечна база, ръстът от 0.2% през септември идва след спад от 3.9% през август.

При база промишлената продукция през 2005 г., България към септември 2011 г. отчита прираст от 58.7%, като в това отношение в Европейския съюз отстъпва само на трите Балтийски страни, Полша, Румъния и Словакия.

Понижение от 14.8% при база 2005 г. има за промишлените поръчки в Гърция, 11.2% в Словения, 6.3% в Ирландия. Във Финландия, Франция и Испания промишлените поръчки на средносрочната база също падат.