Изобретението на д-р инж. Петър Бодуров „Мелещо тяло” бе отличено с диплом и златен медал на Световното изложение на изобретенията в швейцарския град Женева, проведено между 6 и 10 април.

Наградата е присъдена от 83-членно международно жури. Основните дейности по тестовите изпитания, защита на интелуктуалният продукт, подготовката за практическото внедряване на изобретението и популяризацията му са финансирани от „Асарел-Медет” АД.

Разработката на д-р инж. Бодуров е и единственият български продукт, отличен по време на Женевското изложение в последното му издание.

То е един от най-престижните форуми за иновации. В изложението през 2011 година са участвали 785 изобретатели от 45 страни, а представените продукти са били над 1000, съобщава изобретателят.

Д-р инж. Бодуров съобщи, че към неговата разряаботка е имало сериозен интерес от научни работници и експерти от Русия, Южна Корея, Иран, Франция и Белгия. Телевизия от Египет дори е заснела филм за изобретателя и неговото изделие.

Той поясни, че внедряването на новото мелещо тяло ще има сериозен икономически ефект в редица индустриални направления. Мелещите тела се прилагат за смилане на руди, въглища, цимент, строителни материали, отпадъци и др.

Изобретението дава основание за очаквана сериозна икономия на енергия в минната индустрия, което ще има и сериозен екологичен ефект, защото ще се намалят и въглеродните емисии, отчита авторът на разработката.

Разработката на инж. Бодуров е защитена със Сертификат за Индустриален дизайн в Европейския съюз, Полезен модел в България и Заявка в Световното патентно бюро в Швейцария. Авторът е защитил още 11 патента и 10 полезни модели. Има 54 научни публикации, а основната му дейност е свързана с проектиране на ракетни двигатели.