Най-наглото състезание за нови лозя. Държавната агенция не обяви публично кога ще се подават заявления за еврофинансиране и даде еднодневен срок за документи.

Формулата да инвестираш в лозя с еврофинансиране звучи така: задължително вътрешен човек в ресорната агенция, фонд или министерство; винаги готов с написани документи за кандидатстване; 24-часово дежурство за наблюдение на интернет сайт на ведомство и супер бърза кола, с която за часове можеш да стигнеш до съседния областен град. Състезанието се организира от Агенцията по лозата и виното, правилата на играта са труд на земеделското министерство, а борбата е за годишен бюджет около 30-35 млн. лв., пише "Капитал Daily".

Казусът е реален и с него се сблъскват фирми от винаро-лозарския бранш, решили да кандидатстват с проекти по най-атрактивната схема от европейската програма по винарство - "Преструктуриране и конверсия на винени лозя". Ако някога компаниите са си мечтали за бързо обслужване, то едва ли са имали предвид точно такова - оказва се, че за пръв път (а програмата работи от 2007 г.) приемът на заявления за кандидатстване е обявен и приключил в рамките на... 24 часа.

Подновяването му няколко дни по-късно трае още по-малко - стартът и краят се случват в рамките на един и същи ден. А междувременно отговорните институции не обявят предварително кога започва приемът - съществен пропуск при положение, че класирането на проектите е по реда на подаването им.

По мярката се осигурява финансиране за изкореняване и подновяване на лозя, а бюджетът й през тази година е 34 млн. лв. Интересът към нея е голям - въпреки експресния прием на заявления в надпреварата за европарите са успели да се включат общо 33 стопанства. Останалите ще трябва да чакат нова процедура, като на този етап не е ясно кога ще има такава. И ако не се променят правилата, да се подготвят за описания екшън план.