Председателят на Народното събрание Цецка Цачева не пожела отново да коментира случая с уволнения шеф на Агенция на българите в чужбина Райна Манджукова.

В парламентарните кулоари тя подмина представителите на медиите и не отговори на обвиненията на отстранения висш държавен служител.

Вчера стана известно от думите на Манджукова, че е била свалена от поста заради изказване срещу действията на правителството. По време на официално посещение в Чехия между 21 и 23 май тя си позволила да коментира, че българските институции не могат да бъдат полезни на сънародниците ни, живеещи там. Манджукова твърди, че тогава Цецка Цачева й заявила, че оплакванията й ще бъдат чути на най-високо ниво.

В същото време, единствената за момента официална версия на правителството за кадровата смяна е на министъра без портфейл Божидар Димитров, отговарящ за българите в чужбина. Димитров заяви, че Манджукова е уволнена заради нелоялно отношение към държавата, без да даде повече подробности заради "спецификата на работата".

Райна Манджукова ще бъде заменена на поста председател на Държавна агенция за българите в чужбина от Росен Иванов. Той е съветник на министър Божидар Димитров.