Без разходи за командировки на депутатите не може, това заяви председателят на парламента Цецка Цачева по повод изразходваните над 2 милиона лева от избраниците за служебни пътувания в страната и чужбина през първите 10 месеца от мандата им. По-голямата част от сумата - 1.6 милиона, са изхарчени из България, 1.1 милиона от тях са изплатени за командировъчни. Едва половин милион са дадени за задгранични командировки на депутатите, сочи още справка на парламента, предоставена на в. „24 часа”. Ето какво още каза по темата Цачева:

Така е устроена формата на нашата държава, ние сме парламентарна република, в която народните избраници са представители на различни региони. Има по-отдалечени населени места като Силистренско, Бургаско и т. н. Задължение на народните представители е да поддържат връзка със своите избиратели. Това няма как да стане, без да се правят съответните необходими разходи.

И не е нормално да се мисли, че могат да се поставят повече ограничения от тези, които ние сами сме си наложили и сме се самоограничили като народни представители. Знаете мерките, които предприехме по повод на автопарка, лимитите, които са наложени по парламентарни групи. Има един минимум, който ако бъде нарушен, от икономии ще застрашим нормалното функциониране на парламента като институция. И не бих желала аз да бъда този председател на Народното събрание, който с орязване на повече средства, от това, което до момента сме направили, да направя така, че Народното събрание да не може ефективно да функционира.