Търговци на сувенири слагат пет пъти по-висока цена на дребно, отколкото са ги закупили от производителите. Това заяви за Дарик Красимир Чернаев, собственик на една от най-старите фирми за сувенири у нас. По думите му някои от продавачите на дребно слагат цена от 2 лева за сувенирче, но други продават абсолютно същата стока за 5 лева например.

По думите на Чернаев ако едно изделие струва на търговците 75-80 стотинки, те го продават за лев. Той обясни, че в търговската мрежа е виждал фрапиращи случаи: търговци, които продават същите сувенири и за два лева, и такива, на които се е чудил, че ги предлагат за пет лева.

Чернаев обясни, че китайският и българският сувенири се различават много лесно и той недоумява защо хората не могат да намерят разликата. „На опаковката има етикет и на гърба пише „Произведено в Бургас", телефони и сайта. Човек, ако иска да види дали е българско или внос трябва да го обърне и да прочете, каза търговецът. Той допълни, че на китайските сувенири не пише кой е производителят и хората няма как да се ориентират. Отделно търговците на дребно по думите му често пъти казвали, че даден артикул е български, а всъщност е китайски.