Ирландското поделение на Royal Bank of Scotland продава имоти, включително 640 апартамента и хотел, на около 70% по-ниски цени, от тези през 2007 г, съобщи Bloomberg.

В портфейла от недвижими активи на Ulster Bank, нарчерен Gemini, влизат сгради в Дъблин и Корк, като съвкупната им цена е 75 млн. евро.

Сривът в имотния сектор и липсата на ипотечно финансиране, са довели до увеличаване на ирландските домакинства, които живеят под наем с почти 50% от 2007 г. до миналата година.

 

Тази тенденция привлича частен капитал към сектора на имотите под наем. Компании търсят да закупят около 3000 апартамента в Ирландия.

 

Специалисти прогнозират, че пазарът на многофамилни сгради ще продължи да бъде активен и да се развива, въпреки че се очаква предлагането да нарасне с над 2000 имота през следващите 12 до 18 месеца.

 

Имотите в портфейла на Ulster Bank генерират приходи от наеми на стойност над 5.5 млн. евро годишно.

 

Ulster Bank е обременена със заеми, обезпечени с недвижим имоти, чиято сегашна цена е само малка част от това, което са стрували, когато са теглени кредитите. По данни на Investment Property Databank, от 2007 г. до юли тази година търговските цени на имотите в Ирландия са намалели с близо 66 на сто.