В новата пазарна ситуация цените на жилищните имоти ще се определят от българския потребител, а не от спекулативни настроения. Това смята главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян, цитиран от пресцентъра на банката.

Хампарцумян е сред участниците в Конференцията за недвижими имоти BaLREc. Според банкера не се очаква като цяло скоро да има голям ентусиазъм за покупки на имоти, както и голямо търсене на кредити.

Хампарцумян определя ситуацията на пазара на недвижими имоти като настъпването на нова нормалност, тоест има връщане към нормалните нива на цените на имотите, както и нормалните нива на сключване на сделки. При индустриалните имоти цените ще зависят основно от това до каква степен икономиката ще започне да расте устойчиво, както и от размерът на чуждите инвестиции, които ще влязат в България, смята банкерът.

Връщането към нормалността в много случаи се възприема като криза, а всъщност това не е така, коментира главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк. Според него именно ситуацията от преди две-три години не е била нормална - в условия на свръхентусиазъм в България са влезли много пари, направени са били много хубави проекти, но са се появили и много - с проблеми, които не е можело да бъдат довършени.

Сега трицифрените норми на печалби в сектора на строителството и имотите се връщат към нормалните си нива, уравновеси се и ситуацията по отношение на кредитирането, смята Левон Хампарцумян. Каквито и предизвикателства да има в сферата на строителството и имотите, банковата система може да ги понесе, защото от всички отпуснати кредити на този сектор се падат едва около 8 процента, отбелязва той.