Американските финансови власти оставиха за догодина рестрикциите към хедж фондовете и фондовете за рисков капитал. Предложението за поправка в нормативната уредба получи одобрение, но по същество ще бъде гласувано през 2012-а година.

Комисията по ценни книжа в САЩ е съгласна с това, че трябва да се създаде регистър за хедж фондовете и техните мениджъри, като по този начин ги подложи на регулации, подобни на другите инвестиционни дружества и посредници. Необходимостта от по-голям контрол върху действията им се мотивира с последствията от безконтролното поведение на инвестиционните банки и с прехвърлянето на рисковете именно към този тип дружества, които към момента остават под по-слаб надзор.

Предложените промени засягат бизнеса на 750 големи частни фонда, чиито мениджъри ще трябва да доказват знанията си пред регулаторните власти с полагане на изпит, а също така ще трябва да се отчитат за извършените сделки регулярно. Ще им бъде вменявано и да наемат съответен брой квалифицирани мениджъри, за да се гарантира интересът на инвеститорите.

Всеки долар, който хедж фонд харчи, за да удовлетвори желанията на Комисията по ценни книжа, е долар, който не може да бъде инвестиран в книжа на Google, Apple или Amazon, сърдят се фондовете. Те смятат, че и сега разкриват достатъчно информация пред властите и най-вече пред инвеститорите си, а освен това не виждат какъв точно е общественият интерес, който реформата се опитва да постигне с новите регулации.

Според новата нормативна уредба, малките фондове с активи под $ 100 млн. ще подлежат на контрола на местните власти. По данни на Комисията по ценни книжа, в Щатите има около 3 200 подобни малки хедж фондове и фондове за рисков капитал.

Фондовете с активи над $ 100 млн. ще се регистрират доброволно в регистъра на комисията или ще попадат под държавни регулации. В момента регистрираните като мениджъри на подобни фондове са 11 500 лица.

Председателката на Комисията по ценни книжа Мари Шапиро коментира, че новата уредба ще запълни пропастта в регулаторното законодателство. Вече ще имаме наблюдение върху работата на тези фондове, които до сега оставаха извън полезрението на регулатора.

Реформата ще направи така, че местните и държавните власти да си поделят работата по надзора на тези фондове, което би трябвало да гарантира, че той ще е адекватен.

И до този момент съществуват правила, които се опитват да вкарат в регулация фондовете, но те успяваха да ги заобиколят. Така например Комисията изисква регистрация на инвестиционните съветници с повече от 15 клиента. Това обаче не попречи за клиент да се броят цели фондове и така едно лице да управлява огромни активи на стотици индивидуални инвеститори. Така до 30 май 2012 година тези инвестиционни съветници ще бъдат задължени да се регистрират и да подават информация за това какъв тип клиенти съветват, да подписват декларации, че действията им не са в конфликт на интереси с клиентите. Ще трябва да се отчитат дори активностите, които нямат връзка с инвестиционните дейности и отговорностите пред финансовите власти.

Друга вратичка, през която работят фондовете към момента, е регистрацията извън САЩ. Новата нормативна уредба смята да вкара в регистрите и инвестиционните съветници, които не са регистрирали бизнеса си в САЩ, но работят с клиенти в Америка.