Очаква ни изключително добра реколта от пшеница у нас, но не и поевтиняване на хляба, стана ясно след заседание на Консултативния съвет по зърното, информира DarikNews.bg.

Падналите дъждове и градушки няма да окажат влияние върху хлебния и зърнения баланс на страната, обясни министърът на земеделието Румен Порожанов. Добрата реколта обаче няма да свали цената на хляба, смятат производители от брашна.

Проблем за бизнеса остава сивия сектор. Според производетелителите 50% от хляба на пазара е от мними фирми и с неплатени данъци. „Първите резултати от жътвената кампания са изключително добри, така че се надявам на добра реколта.

Първите проби, които са взети, показват, че реколтата ще бъде с добро качество. Да се надяваме, че ако няма други природни бедствия, до две седмици ще приключи жътвената кампания“, отчете председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов.

Министърът на земеделието Румен Порожанов пое ангажимент да се изготви бърз анализ на пораженията от падналите през последната седмица градушки.

Разходите за производителите нарастват, посочи Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. „Не забравяйте, че още с драстичното покачване на цената на газа, което се случи въпреки протестите и дебатите, себестойността на българския хляб се покачи и то с двуцифрено число проценти.

Но сивият сектор продава под себестойност и така идва неравноспоставеност и неясно положение на хлебопроизводителите, които в същото време оперират на единния европейски пазар“, каза Кукушева.

Цените са по-високи и на световните борси. Тази година цените започват с около 10 долара повече на тон пшеница от миналата година, обясниха от  Софийската стокова борса.