Разчетите показват, че концесионираните до момента десет инфраструктурни обекта ще донесат на държавата инвестиции от около един милиард лева.

Това обяви днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на форум за развитието на чуждестранните инвестиции в транспорта, логистиката и машиностроенето.

Сред концесионираните обекти са двете летища във Варна и Бургас, които въпреки трудностите в началото, вече имат изградени летищни терминали и нови писти, посочи Московски.

Той допълни, че се подготвят концесионни процедури за няколко много важни обекта, които могат да привлекат чуждестранни инвестиции, като един от тях е Летище София, пише БТА.

По думите на министъра на транспорта за предоставяне на концесия се подготвят и летищата в Пловдив, Русе и Горна Оряховица, както и пристанищата в Бургас, Видин, Русе и Лом.

За предстояща концесия се подготвя и пристанище "Варна", започнали са подобни процедури и за няколко железопътни гари, обяви Московски. Възлагаме големи надежди на приватизацията на БДЖ "Товарни превози" - един от ключовите елементи в плана за преструктуриране на железниците, каза министърът.

Той отбеляза, че като част от ЕС страната ни може да се възползва от европейско финансиране в сферата на транспортните коридори. Общите инвестиции, предвидени до края на програмния период - края на 2014 г., са малко над два милиарда евро, посочи Московски.

Търси се решение за развитие на инфраструктура, която не може да се възползва от еврофинансиране. Разглеждат се възможностите в този случай да се приложи механизмът на публично-частните партньорства, добави министърът.