Основният фондов индекс в Шанахай днес регистрира най голямото си еднодневно понижение от финансовата криза през 2007 г. насам. Печалбите за китайските акции от началото на годината бяха напълно изтрити.

SCI падна до шестмесечно дъно от 3 210 пункта, като се понижи с 8.49%. Другият голям фондов пазар в Китай, този в Шензен също се срина. Shenzhen Composite отстъпи със 7.7%, достигайки 1882.46 пункта.

Последва почти паническа реакция от страна на властите. Официални лица от централната обявиха, че се планира огромна ликвидна инжекция в банковата система.

Икономиката на страната, която тъкмо започна да се възстановява от кризата, предизвикана от проблемите на външните пазари и мерките за затягане на кредитирането, сега отново е под натиск от падането на цените на акциите.

Днес в края на сесията почти всички компании в Шанхай бяха спрени от търговия, по тяхно желание или заради огромни спадове в капитализацията им с над 10%. Така денят на борсата завърши със само 100 дружества, които все още се търгуваха на пазара. Ситуацията в Шензен беше подобна.

От 12 юни насам фондовите пазари загубиха почти 4 трилиона долара. А само днес от капитализацията на компаниите бяха изтрити още 1 трилион долара.

Като незабавни мерки китайското правителство обяви, че ще затегне още повече регулациите за късите продажби и ще позволи на пенсионните фондове на общините да инвестират на фондовите пазари. Това предполага приток на около 100 млрд. долара към борсите в Шанхай и Шензен.