Четирите най-големи гръцки банки в понеделник получиха достъп до 18 млрд. евро от ЕС, но финансовата инжекция си има цена.

National Bank, Alpha, Eurobank и Piraeus Bank, взеха, емитирани от Европейския фонд за финансова стабилност облигации, които могат да служат за обезпечение за вземане на заеми от прозореца за рефинансиране на Европейската централна банка.

Но 18-те милиарда евро си имат цена. Гръцките банки трябва да представят планове за преструктуриране и стабилизиране на капиталовите си позиции в следващите 3 месеца, съобщи днес Гръцкият фонд за финансова стабилност.

Четирите банки ще трябва да намалят разходите си, като закрият излишните клонове и извършат съкращения на персонала, така че да могат да гарантират, че ще върнат заемите от ЕЦБ.

Гръцкият фонд за финансова стабилност е предоставил облигации на стойност 6.9 млрд. евро на National Bank, 1.9 млрд. евро на Alpha, 4.2 млрд. евро на Eurobank и 5 млрд. евро на Piraeus

През миналата седмица ЕЦБ спря достъпа до прозореца за рефинансиране на няколко гръцки банки, заради отслабването на техните капиталови бази.

Средствата, предоставени от фонда за финансова стабилност, са част от вторият спасителен пакет за Гърция, на обща стойност 130 млрд. евро.