Чиновниците в икономическото министерство получават малко пари и затова не работят добре по проектите, финансирани от Евросъюза. Това стана ясно от обясненията на шефа на Главната дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" към ресорното министерство Кирил Гератлиев.

"Когато Делян Добрев встъпи в длъжност, имаше заплати от 433 лв. на служители по усвояване на еврофондовете, при което е абсурд да има добро усвояване на еврофондове. Органите за усвояване трябва да работят в много по-различен формат и банките заедно с тези управляващи органи да постигнат добро усвояване на еврофондовете", заяви той, цитиран от investor.bg.

Гератлиев обаче пропусна да отбележи, че работещите с европари получават "втора заплата". През целия период от 2007 г. насам чиновниците, ангажирани например с иновациите в МИЕТ и в агенцията за малкия бизнес - общо 254 души, всеки месец са прибирали допълнително възнаграждение, въпреки че работата им бе под всяка критика.

По мярката за иновации по единствената програма за бизнеса - "Конкурентоспособност", към момента са одобрени разходи само за 3.2% от общия бюджет от 482 112 095 лв. За да не бъдат загубени пари, правителството на Бойко Борисов прехвърли средства към инициативата "Джереми". Става дума за 300 млн. лв., които трябваше да подкрепят малките предприятия да въвеждат иновации. А новината бе обявена в последния момент, и то като постижение, тъй като така повече фирми щели да имат достъп до евтини кредити през "Джереми".

Бизнесът също смята бавното административно обслужване за проблем номер 1 в усвояването на парите.

"Наистина процедурите в момента са много сложни в България, но това е, защото за дизайна им сме ползвали програма ФАР при преговорите за присъединяване през 2005-2006 г. За следващия програмен период трябва да сме с много по-опростени процедури за кандидатстване", признава и самият Гератлиев.

Според проучване на Българската търговско-промишлената палата сред факторите за несигурна бизнес среда са най-вече мудните чиновници, липсата на квалифицирана работна ръка и корупцията. Нелоялната конкуренция от страна на фирми в сивия сектор също е проблем, а около 60% от бизнеса признава, че има затруднен достъп до финансиране.

Шефът на палатата Цветан Симеонов обяви 12 най-важни и спешни мерки за подобряване на бизнес средата. Сред тях са запазване на нивата на корпоративния и подоходен данък, премахване на 5-процентния данък дивиденти и намаляване на данъка за ЕТ от 15% до 10%, както и бързото възстановяване на ДДС и намаляването на регулаторните режими.