Парите като материални банкноти и монети са най-явната форма на икономическа сила и индивидуален успех, с които разполагаме. Затова на хората им е трудно да правят и поддържат каквито и да било отрицателни асоциации с тях. Причината за често срещаната огромна разлика в изследването между това, което казваме и правим, е липсата на „връзка“ - ние може и да осъзнаваме, че в парите има бактерии, но не свързваме болестите и различните заболявания с тях, коментира психологът Дона Доусън коментира нежеланието ни да се отървем от навика да харчим пари в брой.

Проучване на MasterCard показва, че банкнотите и монетите са по-нехигиенични от дръжките в обществения транспорт и общата храна като ядките в бара, но въпреки това европейците трудно се отказват от лошия навик да харчат мръсни пари в брой.

Първото по рода си изследване на MasterCard и Университета в Оксфорд през 2013 г. показа, че средностатистическата европейска банкнота съдържа 26 000 бактерии, които биха могли да са вредни за нашето здраве.

По подобен начин можем да сме обезпокоени от бактериите във въздуха, който дишаме, но ние не можем да ги видим и сътветно нямаме никакъв контрол върху тях. Идеята да упражняваме контрол в живота е изключително мотивиращ фактор за всички човешки същества.

Но усещането за контрол често е илюзорно има много неща, които не можем да контролираме, като например бактериите, които не виждаме.

Фактите за мръсните пари ще ни притеснят за кратко, но това чувство бързо ще избледнее на фона на списъка от приоритети, за които да се тревожим наистина е въпрос на „далеч от очите, далеч от сърцето“.

Д-р Джим О‘Махъни, преподавател по биологични науки в Cork Institute of Technology, Ирландия, посочва: „Връзката между парите и хигиената е установена отдавна. От историческа гледна точка има дори сведения, че според селяните парите били отговорни по някакъв начин за чумната епидемия в Англия и са ги оставяли да киснат във водни корита, пълни с оцет, за да ги обезпаразитят. От научна гледна точка има много изследвания от последните години, които доказват без капка съмненние, че банкнотите и монетите пренасят бактерии и други микроби. Мнозинството от хората признават, че боравенето с пари в брой може да се възприема като рисковано и въпреки това в реалността те не са склонни да придобият основни хигиенни навици“.

От MasterCard Европа коментират, че използването на безконтактни начини на плащане не е само новаторско, но и помага за избягването на досега с някои бактерии и микроби, които знаем, че се пренасят чрез банкнотите и монетите.