Редовната седмична анкета на DarikFinance.bg, този път за движението на цените на горивата, очаквано се зарадва на изключителен интерес от страна на читателите.

Изненадващо е обаче почти единодушното отношение за промените на цените на горивата вследствие корекциите на петрола на стоковите борси.

Огромната част от гласувалите общо 294 души се обявяват, че движението на цените на горивата в България не е реално.

59% смятат, че между играчите има картелно споразумение и цените се определят не по пазарни правила. Едва ли вече са много тези, които си спомнят, че Комисията за защита на конкуренцията се бе сезирала, а за констатациите, още по-малко.

Други 33% смятат, че цените на горивата падат значително по-бавно от поевтиняването на петрола, който се срина под 70 долара за барел.

Реално погледното монополистът в България – Лукойл не е коригирал надолу цените си поне от десетина дни, а и за останалите големи вериги последните дни не съществуват. А нефтът буквално колабира близо до 60 долара за барел в САЩ, и под това равнище в Европа.

Последното намаляване на цените на горивата в България бе на 21 октомври когато петролът бе значително над 70 долара за барел. Истина е, че и доларът поскъпна, но все пак понижението на суровия нефт е голямо и би трябвало цените да са доста под това, което се вижда на бензиностанциите – а и всеки може да направи справка с цените отпреди година - и на петрола, и на долара, а и на горивата.

Едва 6% от гласувалите или само 17 души смятат, че пазарната ситуация в България е актуална към ставащото на световните пазари.

 

Проблемът с цените на горивата обаче трябва да се разглежда цялостно – не само по отношение на цените на дериватите. Защото голямата част от натрупаната инфлация през пролетта и началото на лятото бе обяснявана с ръста на дизела, бензина и на газта. А цените на горивата все пак се понижиха, отделен е въпросът дали е реално движението или не /читателите са дали своя вот/, което обаче не се вижда като отразено в цените на стоките и услугите. Дори се очаква поскъпване в някои транспортни сектори, като таксиметровите превози. И тук е ролята на държавата като регулатор, стига някой да иска да я поеме. И всичко това става на фона на кризата, която ако не в България, вече чука на вратата на държавата.

 

Реално ли е движението на цените на горивата в България?

Общо гласове: 294

» Не мога да отговоря: 2%

» Поевтиняването е в синхрон с падането на петрола: 6%

» Не в пълна степен, нефтът пада много по-рязко: 33%

» Не, защото има споразумение между играчите: 59%