Очакванията, че туристическият сезон у нас ще бъде труден, не се оправдават, коментира пред Агенция „Фокус” Румен Драганов, директор на Института за анализи и прогнози за туризма.

„Имаме над 1 100 000 чуждестранни посещения само за месец юни, при малко над 400 000 българи, излезли в чужбина. Това означава, че балансът е положителен за България”, посочва Драганов.

Според него „туристическият сезон тръгна доста трудно и изнервящо, в очакване на дълбока криза. Виждаме обаче, че той протича нормално и по-добре, в сравнение с предходната година”.

По думите му, фактори като кризата в Крим, кризата в Гърция, общото състояние на европейската валута и на европейските пазари, както и икономическата ситуация в Европа и в света са донесли, както плюсове, така и минуси за българския туризъм.

„Въпреки очакванията за положително отражение на случващото се в Гърция върху бранша у нас, туристическият сезон действително има някои трудности”, отчита Драганов.

Той обяснява, че неудовлетвореността на хората, които предлагат туристически услуги по Черноморското крайбрежие, е свързана най-вече със загубата на туристи от Русия и незапълнената леглова база.

„Това обаче се дължи на изключително големия брой легла, които са предложени на пазара и малките инвестиции за насърчаване на туризма у нас”, смята Драганов.

Очаква се около 3.5 милиона туристи да почиват в България само през месец август. Повече от половината от тях - 1 700 000 ще бъдат чуждестранни посетители.

„Основните европейски потоци за нас по отношение на туризма са от Германия, Великобритания, както и съседните ни страни – Румъния, Гърция, Сърбия, Македония”, уточнява Драганов.

„Към нас има значителен интерес и от централни и източно европейски страни. Извън Европа големите ръстове идват от държави като Турция и Израел”, допълва той.

„Основният интерес за масовия и нискобюджетен туризъм остава морето, но виждаме все повече високо платежоспособни туристи посещават вътрешността на страната, големите исторически центрове, София, Велико Търново, Пловдив, както и редица екологично чисти места и интересни обекти в българското село”, смята Румен Драганов.

Той пояснява, че българските села са станали доста популярни благодарение на европейските програми, които инвестират в развитие на етнографския, кулинарния, екстремния и младежкия туризъм.

В същото време с 32% са се увеличили българските туристи в Гърция за месец юни. „В началото имаше някакво усещане, че в Гърция нещата отиват на зле и тя ще загуби много туристи, които ще бъдат пренасочени към други дестинации, включително и към България”, припомня той.

„Гърция обаче получи една безпрецедентна подкрепа от световната туристическа общност. Много от туристите не промениха своите програми към нея, независимо от проблемите, които се очертаваха”, допълва Драганов. „В същото време имаше огромна реклама на Гърция. Дори в България ние наблюдавахме как и в социалните мрежи и в медиите се появиха редица коментари, в които се сравняваха българския и гръцкия туристически продукт”, коментира той.

Според Румен Драганов, това е довело до увеличение с 32% на български туристи в Гърция за месец юни.