ЧЕЗ, чешката енергийна компания, в която държавата има 70% дял, отдавна е подлагана на засилен натиск от правителството да увеличи печалбата си, като предприеме експанзия в региона. Това доведе до закупуването на активи в България, Румъния и Полша, като компанията се бори да заеме място в топ 10 на европейските енергийни дружества.

Но правителството в Прага в последно време сменя фокуса си и кара ЧЕЗ да се ангажира повече на вътрешния пазар. Планира се да завърши разширението на АЕЦ Темелин, както и инсталирането на нов реактор на АЕЦ Дуковани. ЧЕЗ също така има планове да изгради два ядрени реактора в съседна Словакия.

В интервю за Financial Times изпълнителният директор Даниел Бенес посочва, че сега приоритет за компанията е да развие вътрешния пазар за ядрени и въглищни електрически централи.

Според анализатори, развитието на ТЕЦ на въглища ще е спорно – въпреки че правителството наскоро предостави на ЧЕЗ права на емисии на стойност 1.3 милиарда евро. Но политиката на Европейския съюз към енергетиката на въглища става все по-рестриктивна. Инвеститорите се интересуват от нови източници на енергия, а въглищата ги плашат. Само местните дружества се оказват на разположение за тази индустрия.

Промяна във фокуса към вътрешния пазар, като тази при ЧЕЗ, се наблюдава и в други енергийни компании – уточнява FT. Международната шведска компания Vattenfall продава активите си в Полша и ще се фокусира върху капацитети в своята страна. Още по-изразено е завръщането у дома на германски компании, чиято капитализация рязко се понижи след като правителството реши да изостави ядрената енергетика.

Енергиен експерт от Deloitte коментира: вероятно е сделките по сливане и придобиване зад граница да намалеят – много от активните компании в региона трябва да използват излишните си пари, за да заздравят собствените си активи. Има признаци за търсене от по-екзотични дестинации като например скорошният интерес на Китай към Румъния, но тепърва ще видим дали това ще се превърне в тенденция.

Втората германска енергийна корпорация RWE държи 6% от полския енергиен пазар. В плановете й няма намерение за експанзия във въглища - „виждаме бъдещето във възобновяемата енергетика, комбинирана с газови централи“, коментира шефът на полското поделение. RWE има намерение да инвестира 500 млн. евро във вятърни централи в Полша, което ще утрои капацитета от 108 на 300 MW до 2015 г.

Полша е сред малкото страни в ЦИЕ, които нямат ядрена енергия. 90% от електричеството си страната произвежда с въглища. Според експерти, Полша има генериращ капацитет от 35 гигавата, но 15 гигавата енергийни мощности трябва да се заменят в скоро време с по-адекватни централи. Други 15 гигавата до 2030 г. трябва да се създадат във връзка с нарастването на търсенето в най-голямата икономика от новите членове на ЕС.

Инвестицията се оценява на 50 млрд. евро за следващите 20 години, без да се отчита разходът за свързване с европейската мрежа и подобренията в преносната мрежа, която да се нагоди към флуктоацията на производството от възобновяеми енергийни източници, вятър. Към 2030 г. делът на въглищата в енергийния микс на Полша трябва да падне до 57%. За останалото трябва да се погрижи вятърът, биомасата, газът –

и първата АЕЦ в Полша. Консорциум от Areva, Westinghouse и GE Hitachi кандидатства за строежа на централата, която ще се притежава от полското дружество PGE, 70% собственост на държавата. Плановете са за общо 2 полски АЕЦ.

Сред големите енергийни инвестиции в региона са разширяването на АЕЦ Чернавода в Румъния и на АЕЦ Висагинас в Литва, които се строят от чуждестранни контрактори за местните енергийни компании.

В Унгария дясното правителство на премиера Виктор Орбан не е доволно от навлизащите чужди инвеститори – те са правели „ексцесивни печалби“, заемайки монополни позиции в доставката на населението и затова трябва да им се „отнеме контрола“. Макар другите лидери да са по-умерени в коментарите си, на много места тенденцията е чуждите компании да играят все по-маргинална роля.

От консултантската компания KPMG коментират: „Не бихме очаквали бум на чуждите инвестиции“. Енергетиката на региона претърпява големи промени, като голямата част от тези инвестиции ще са дело на местните, най-честно държавни дружества.