Гръцкият премиер Алексис Ципрас застана срещу бунтовниците в собствената си партия. Той ще поиска вот на доверие след 20 август. Тогава Гърция трябва да изплати на Европейската централна банка 3.4 млрд. евро.

Повод за изненадващото решение на Ципрас даде днешното гласуване на третата спасителна програма за страната. Документът получи подкрепата на 222 депутата в 300-членния парламент в Атина. Но 43 от гласувалите против са избрани в листата на управляващата партия СИРИЗА. Т.е. срещу Ципрас днес застанаха близо една трета от неговите съпартийци, съобщава Reuters.

А въпреки че гласува за спасителната програма основната опозиционна сила "Нова демокрация" заяви, че няма да подкрепи правителството при евентуален вот на доверие.

Текстът на споразумението между Гърция и кредиторите за финансира не на стойност 85 млрд. евро в следващите три години се състои от две части. В едната е списък с около 40 реформи, за които международните институции настояват, но които срещат силна съпротива от синдикатите, населението и дори от част от управляващите в Атина.