Американският борсов гигант CME Group Inc смята да създаде борса за търговия с деривативни инструменти в Европа, като така ще конкурира директно бизнеса на Deutsche Boerse. От CME официално съобщиха, че кандидатстват за разрешително пред Британския финансов регулатор. Ако той е благосклонен към намерението на американците, те могат да стартират новата борса още през следващата година.

 

CME смятат, че отваряйки нов пазар в Европа ще могат да продължат да се развиват и да растат устойчиво. Компанията има 40-годишен опит на пазарите и е решена да се пробва в търговията с нови класове активи, каквито са деривативите. Вече се знае името на управляващия директор, който ще бъде назначен да ръководи операциите в Европа. Това е Робърт Рей.

 

В момента контролираната от NYSE борса Liffe и Eurex на Дойче бьорзе държат 90% от пазара с деривативни инструменти в Европа. Ще бъде трудно за навлизане на нови участници на този пазар, смятат анализаторите. Ако иска да се намеси на пазара на фючърси, CME ще трябва да предложи нещо ново на клиентите като технологии и клиринг. Със сигурност конкурентите на пазара ще се отбраняват агресивно.

 

Темата е актуална за Европа и по още една линия - регулаторните власти се опитват да променят модела, по който се търгуват деривативните инструменти, най-вече по отношение на търговията през нерегулирания OTC- пазар, където сделките са по-скоро двустранни. Там участват предимно банки и хедж фондове, които разменят помежду си деривативни инструменти. Тъй като през този пазар минават значителни обеми от ценни книжа за милиарди евро и особено след колапса на Лимън Брадърс, регулаторните институции искат да направят тази търговия по-стандартизирана, като борсовата. Ето защо предизвикателството на CME идва тъкмо навреме.