С решението за затваряне на бургаската рафинерия „Лукойл – Нефтохим” можеше да застрашим сигурността. Това заяви в съвместния сутрешен блок на Дарик и БНТ „Денят започва с Витамин” вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

 

По думите на вицепремиера в страната има запаси за нормална работа на системите един месец, но ако кризата се е била задълбочила, е можело да възникне сериозен проблем.

Според Цветанов – когато се взема подобно решение, трябва да има ясен план за действие. МВР дължи 8 млн. лева на „Лукойл”, съобщи още вътрешният министър. Вече е разработен план за разсрочено плащане.

 

Цветонов отказа да коментира намерението на другия вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков да намали парите за МВР догодина през медиите. По думите на вътрешния министър е номлано да има различия, но това не означава, че има конфликт.

 

Темата „Сигурност” не трябва да се превръща в едно свободно говорене в публичното пространство, защото виждате какво се случи във Великобритания. Свободните съчинения водят до демотивация на състава и основа за създаване на предпоставки за определени действия, заяви Цветанов.

 

По отношение на отказа на МВР да получава дарения от частни лица и фирми, министър Цветанов заяви, че това е решение, взето на базата на сериозен анализ, а не под натиск. „Ако решавах под натиск, това би било несериозно за институцията, която представлявам”, категоричен бе вицепремиерът.

 

„В ГЕРБ преди разчитахме на даренията, които получавахме, за да участваме в разни избори. В момента не сме получили нито едно дарение в паритията и вероятно няма да получим нито едно дарение”, допълни Цветанов.

 

По думите му това е френски модел на работа. „Това, което в момента направихме, е да забраним даренията от физически и юридически лица в МВР. Ние сме проверили всеки, който иска да направи дарения”, каза Цветанов. Според него целта е била да се прекратят всички спекулации. Цветанов даде пример с община, която е поискала да дари сграден фонд на вътрешното министерство. „Защо да не го приемем?”, запита реторично вътрешният министър.

 

"Не смятайте, че ние искаме да скрием някаква информация", заяви Цветанов. По думите му даренията са били част от функционирането на системата 20 години, защото така е можело да се дофинансира системата.