Средна по размери корейска фирма за полупроводници на име DI произвежда продукти със скучни имена като "Тестер за запис на дискове" и "Тестер за дънни платки". Въпросната фирма е на загуба през всяко от последните четири тримесечия, но изненадващо цената на нейните акции се изстреля нагоре от около 2000 вона до 5700 вона (от $ 1.80 до $ 5.12) само за три седмици, пише The Economist.

 

Няма никакви предпоставки за интереса на инвеститорите освен една малко известна подробност, управител и основен акционер на DI е Пак Уон Ксо, който по една случайност е баща на Пак Джей Сан, по-известен като PSY с неговия "Gangnam Style" – хитът, който в момента е номер едно в поп класациите във Великобритания и номер две в САЩ.

 

Корейските инвеститори, от местните "гаеми деул" /мравки/, до професионалните играчи на пазара, купуват акциите на DI.

 

Не е ясно как, те очакват каубойският танц на PSY, който е най-гледаният клип в YouTube за тази година, да помогне на DI да продава повече тестери. Но сложната инвестиционна логика не е нещо ново.

 

DI е още един пример за ирационалността на пазара. В случая става въпрос за т. нар. корейски "тематични акции". Това е местният еквивалент на холандските лалета от XVII век, балона с интернет акциите от 1999 г. или манията по китайските орехи.

 

Темите могат да са различни. Една от най-често срещаните е бракът. Когато синът или дъщеря на собственик на фирма се ожени за член на семейството от т. нар. чаебол – огромните корейски семейни компании, може да се очаква необичайно щедър подарък за сватбата. През 2009 г., акциите на Bolak скочиха от 2000 вона до 9000 вона, само защото дъщерята на собственика се омъжи за член на фамилията управляваща LG.

 

Има и политически теми. Например акциите на фирма за облекла поскъпнаха с 350% през миналото лято, след като в интернет се появи снимка на човек, който много прилича на директора на компанията, който е прегърнал през рамо човек, който много прилича на един от кандидат президентите на Корея. Според корейските регулатори снимката е разпространена умишлено, като в резултат съдружниците във фирмата за облекла са спечелили 1.1 млрд. вона.