Правителството да отдели спешно 500 милиона лева за спасяване на българското земеделие, настояват от движение „Напред", в което членуват партиите ВМРО, Лидер, Земеделски Народен съюз и Гергьовден. Движението ще подкрепи предстоящите протести на българските фермери.

Ако държавата не подкрепи българските животновъди, до края на 2009-а година 80 процента от тях ще фалират, прогнозира лидерът на Земеделския народен съюз Стефан Личев. По думите му сега фермерите получават едва една трета от субсидиите, полагащи се на земеделските производители в еврозоната.

Затова и ние настояваме категорично още тази година да бъдат преразгледани договорите за присъединяване към ЕС и България, Румъния, както и другите източноевропейски страни да получават субсидии както в развитите европейски държави, тоест да бъдат изравнени със субсидиите в еврозоната, каза Личев.

Според Личев при субсидия от 6 стотинки за литър мляко у нас и 18 стотинки в Европа, няма как да не внасяме изкуствени суровини за производството на млечни продукти. От Движението настояват още за затягане на контрола върху производствения процес и качеството на крайните продукти в хранителна промишленост, както и за спешна държавна подкрепа на българското тютюнопроизводство.