Днешният 21 януари е последният, в който на борсата в Лондон ще може да се търгува с акции на British Airways.

 

След близо четвърт век в търговията с това име, от тази нощ марката ще бъде изтрита от системата и ще бъде заменена от новото име на авиопревозвача - International Airlines Group. До него се стигна след "бракосъчетанието" с испанската Iberia, която наля 5.3 млрд. паунда в британските авиолинии.

 

На сантиментално настроените към името British Airways може би ще им бъде интересно да научат, че компанията е листната на борсата в Лондон на 22 февруари 1987 година със стартова котировка от 126 паунда. Акцията достига до 760 паунда, но след 2003-та година нещата за нея се променят, както впрочем и за всички останали авиокомпании след терористичните атаки на кулите - близнаци в Ню Йорк от 11-ти септември.

 

Последват сливания с KLM и Qantas, напрежения и стачки сред служителите й. Само през миналата година е имало 22 дни на протест, които са коствали на British Airways 150 млн. паунда.

 

След последното сливане с испанския инвеститор, дружеството вече ще се води с регистрация в Мадрид, но главен офис в Лондон. International Airlines Group ще обслужва 419 полета, с потенциал да обслужи 54.8 млн. пътници годишно. Годишните продажби се очаква да достигнат 11.7 млрд. паунда. Telegraph