Временните договори за работа може да се окажат най-сигурния начин да не останеш без работа в кризата и едновременно с това да продължиш да се развиваш като специалист. Във Великобритания този тип контракти се оказват реална ниша на трудовия пазар. Заради икономическата несигурност работодателите предпочитат да наемат хора, готови да приемат временна работата, а не хора, които държат да се пенсионират на бюрата си.

Този тип временни договори винаги могат да бъдат подновявани, а междувременно и работодателят, и служителят имат право да ползват данъчни облекчения.

Това разказа в предаването ИконоМикс по Дарик радио Биляна Баркър. Тя е специалист по бизнес развитие и съветник по данъчни въпроси в PlanIT Services - една от петте най-големи в този бизнес компании в лондонското сити. Компанията помага на българи да започнат работа, да направят своя фирма и да получават консултации по счетоводни въпроси.

Освен много примери за това какви възможности има в момента за българите, желаещи да намерят реализация в Англия, Баркър открои любопитния факт, че ако работите през собствена фирма във Великобритания, не ви е необходимо да имате разрешително или виза за висококвалифицирани специалисти.

Разкажете ни с какво точно се занимава вашата фирма?

Фирмата предлага счетоводство за традиционния бизнес. Това са големите, малки и средни предприятия, като едно от специалните направления, с което е свързана и моята работа, е да предлагаме специфични счетоводни продукти за хората, които предлагат на пазара знания и експертиза. Това са така наречените консултанти. 

Има ли много хора от България, които желаят да се реализират като консултанти във Великобритания?

Има много хора. Въпросът е обаче, че често те не знаят как да го направят, какъв да е пътят и по какъв начин да процедират в една такава ситуация. Има много млади хора, които са специалисти в областта на информационните технологии, много медицински работници,  лекари, както и професионалисти в областта на проджект мениджмънта и финансите, които търсят работа във Великобритания. 

Общо взето всеки ден пристигат такива хора и е много приятно да видим, че те са високо оценени. Те не са платени под ниското ниво на средностатистическия тип консултанство, а  напротив. Това обаче, което като че ли не се знае, е че не всички от тях се нуждаят от перманентни договори.

Реалната ниша на работния пазар в момента във Великобритания е работата на по-краткосрочни договори в тази сфера. Ето защо очакванията им не би трябвало да са свързани с намирането на постоянна работа. Тези хора имат по-голям шанс да намерят работа ако се ориентират към по-краткосрочни договори, които в последствие могат да бъдат подновявани.  Тази форма на старт обаче би могла да е изключително полезна, успешна и да им гарантира по-високи доходи.

Първото, което трябва да се отбележи е, че за да работят в Обединеното кралство, тези хора не се нуждаят от визи за висококвалифицирани кадри. В този случай те кандидатстват за работа на принципа на самонаетите лица (self employment), като за целта се регистрира  фирма, еквивалент на българската Еднолична фирма или Limited company.

По този начин специалистите са освободени от ангажимента и бюрокрацията да кандидатстват за такива виза и освен това получават възможност да оптимизират своите доходи. Първо, като консултанти те получават по-високи доходи, отколкото служителите на постоянна работа. И второ, те имат възможност да се ползват от данъчни облекчения, свързани с разходите им за квартира, хотел, храна, транспорт. Средно те могат да са около 35% от парите, които плащат, за да живеят и работят в Обединеното кралство.

Не бива да забравяме също така, че те се ползват и от една постоянна ДДС-ставка, която работи в полза на консултантите.

Изглежда ужасно сложно!

Изглежда сложно, но истината е, че това става за един до два дни. Ако работите със специализирана фирма като нашата, ние сме една от петте най-големи в този бранш с 16 години история и опит на пазара, откакто той съществува. 

Освен това имайте предвид, че този тип услуга не се заплаща предварително. Тоест не е необходимо да имате някакви инвестиции предварително, а може да заплатите месец за месец, когато започнете да работите.

Познавайки тънкостите на законите в обединеното кралство, вие знаете как въпросния клиент да плати най-малко данъци и осигуровки и да има по-малко разходи. Често ли се сблъсквате с хора, които не са знаели тези неща и са плащали повече?

Абсолютно през цялото време имаме такива хора и те не са само чужденци. Има британци, които също не знаят за тези възможности.  Нашата фирма работи изключително с хора от Лондонското Сити. Ние се намираме в центъра на The City of London  и се убеждаваме в това  как много хора не знаят как да оптимизират разходите си. Всеки си мисли, че това не е нещо толкова сложно и едва ли не сами могат да се справят или с помощта на приятел.

Искам да подчертая, че ние не съветваме как да избегнете да плащате данъци. Няма такива фирми във Великобритания, които да дават такива съвети. Ние даваме съвети по отношение на това как да работите ефективно и да оптимизирате своите доходи.

Бихте ли дала някои примери за това как точно могат да се оптимизират тези разходи?

Например, дава се възможност на хората, които идват от чужбина, да ползват облекчения върху стойността на наемите, които плащат във Великобритания. Тоест, ако плащате 1 000 паунда за апартамент във Великобритания, вие имате право на данъчно облекчение от 350 паунда, ако сте такъв специалист на договор и докажете, че имате жилище в България.

Подобни облекчения съществуват и върху сумите за транспорт, включително на полети от България до Великобритания и обратно. Имате право два пъти в годината да доведете семейството си и да получите данъчни облекчения върху стойността на самолетните билети.

Съществуват данъчни облекчения и за сумите, които плащате за храна, както и различни курсове за квалификация, които ще ви помогнат да продадете себе си по -добре. Тук не говоря за университетските курсове.

Напоследък правителствата по целия свят предприемат мерки за затягане на държавните финанси, които пряко се отразяват върху данъчните преференции и доходите на хората. Не са ли заплашени от едно такова влошаване и консултантите във Великобритания?

Колкото и странно да звучи това оказва позитивен ефект върху пазара на контракторите и на хората, които работят на договори във Великобритания. Знаете, че преди няколко години финансовите институции съкратиха много хора, които работеха на постоянни договори. В последствие се наложи отново да се върнат към тях, защото тези специалисти им бяха необходими. Така се стигна до една по-нестандартна стъпка, която се оказа от взаимна изгода както за работодателя, така и за висококвалифицираните специалистите .

Точно заради факта, че ти не наемаш в дългосрочен план хора, фирмата ти не е задължена да плаща вноски към пенсионни фондове или към здравни фондове. Контракторът е свободен да избере в кое дружество да се осигурява здравно и на кой пенсионен фонд да заложи. Отделно, че инвестициите там са освободени от данъци.

Всички трудности на пазара малко или много влияят позитивно, защото той е по-гъвкав. Самите консултанти и хората, с които ние работим, се чувстват много по-свободни да изберат какво да правят и как да го направят. Това е така, защото когато си директор на своя фирма, ти си този, който договаря нещата, така както на теб ти е изгодно. Така имаш повече време и за себе си, и за семейството си, и за пътувания.

Няма нещо, което да попречи на всеки един интелигентен българин да го направи, но естествено трябва да намери своята ниша, в която да се реализира. Ние в момента работим с българи лекари, с IT - специалисти, с финансисти, с хора от бизнеса и продажбите и виждам как все повече българи чукат на врати като тази на нашата фирма и имат полза от това, допълва управляващият директор на компанията Адриан Лиърър.

* На снимките: Биляна Баркър, специалист по бизнес развитие и съветник по данъчни въпроси и Адриан Лиърър, управляващ директор на PlanIT Services