През октомври Международният валутен фонд ще гласува включването на китайския юан в кошницата от валути, с които се изчисляват специалните права на тираж. Почти сигурно е, че МВФ ще приеме китайските пари, превръщайки ги с пълноправна глобална парична единица.

За другите валути в кошницата, включително за щатския долар, това че ще означава, по-малък дял от специалните права на тираж, отколкото сега.

Този финансов инструмент на МВФ трябва да действат като буфер за страните-членки, когато техните парични единици са под натиск.

Поевтиняването на една валута може да е добро за износа, но пък намалява способността на дадена държава да купува стоки и услуги от световния пазар. А ако става въпрос за голяма икономика, движенията на валутите се превръщат в заплаха за стабилността на глобалната търговия с храни и горива. Ето защо всяка страна-членка на МВФ държи като своеобразен валутен резерв опредена сума в специалните права на тираж.

Но само валутите на няколко държави служат за изчисляване на стойността на този финансов актив.

Ако сред тях бъде включен юанът, всички 188 държави, членуващи в МВФ, на практика ще включат китайските пари във валутните си резерви.

А истината е, че юанът, благодарение на усилията на правителството в Пекин, се намира във възход и вече изпревари канадския и австралийския долари по обем на международните транзакции.

С оглед на това, че Китай, втората по големина икономика в света в момента се опитва да извърши преход от движен от инвестициите и износа растеж, към развитие, подкрепено от вътрешното потребление, ролята на юана в световен мащаб само ще се засилва, превръщайки го в конкурент на долара като световна резервна валута.