Европейската централна банка би могла да определи таван на лихвите по държавните облигации на държави от еврозоната. Такова е становището на икономистите от Danske bank. Според тях ЕЦБ би могла да окаже такова влияние като анонсира, че ще изкупува неограничено книжа от пазара, в случай, че лихвите надминат определено равнище, например 7%.

Това обаче би могло да отнеме от стимулите, които изискват от правителствата в тези държави да проведат реформи в публичните си финанси.

Ако ситуацията се влоши значително, ЕЦБ трябва да свали основната си лихва наполовина и да представи възможност за рефинансиране на дълговете към нея.

Според икономистите на Данске банк Европейският фонд за финансова стабилност също трябва да бъде по-смело използван. Неговият ресурс следва да се увеличи до 1 - 1.2 трлн. евро. За съжаление, оповестените механизми, чрез които да стане това набиране на ресурс, не се радват на интерес от страна на инвеститорите, коментират датчаните.

Еврооблигациите също са инструмент, който има потенциал да помогне за стабилизиране на процесите. Повече подробности около тях се очаква, че Европейската комисия ще съобщи през тази седмица. Най-амбициозния ход, който би могъл да бъде предприет, е да се конвертират настоящите държавни облигации на различни страни от еврозоната в евробондове, които дават колективна гаранция насреща.

Страните пак ще имат възможност да емитират собствени ценни книжа, но така те ще имат един източник в повече.

Интересен е и вариантът за връзване на тези общи облигации към обезпечения като злато или валутни резерви.

Моделът на евробондовете би могъл да бъде атрактивен и с това, че ще даде време на държавите от периферията на еврозоната да сложат в ред публичните си финанси преди да се върнат отново самостоятелно на пазарите на ДЦК.

В друга идея за разрешаване на проблемите в еврозоната от Danske bank обвързват Международния валутен фонд. Европейската централна банка би могла да заема пари на МВФ, така, че институцията да захрани специална кредитна програма. По този начин ще се заобиколи забраната ЕЦБ да финансира директно правителствата на страните от еврозоната, а ще ползва посредничеството на трета страна, която е и международна институция.

Ресурсите, с които разполага МВФ могат да се увеличат пропорционално на сегашното участие на страните - донорки. Така той ще стане "по-боеспособен". Това набиране на допълнителен капитал може да става и чрез двустранни заеми с държави като Китай или Япония, но в момента няма крайна нужда за това. Според Данске банк ресурсите, с които МВФ би могъл да реагира на момента, са в размер на € 400 млрд., но ако Италия и Испания трябва да бъдат едновременно спасявани, то тогава фондът ще трябва да потърси допълнителен ресурс.

От Danske bank не очакват, че ЕЦБ ще излезе с официално становище, което я обвързва с поддържането на определена лихва върху държавните облигации на страни от еврозоната. Ние вярваме, че ЕЦБ неформално ще брани нивото от 7% по 10-годишните италиански и испански ДЦК. Това ще е необходимо и за да се задържат спредовете по CDS-ите им на 450 базински пункта, какъвто е прагът на London Clearing House (LCH) Clearnet.

Поддържането на точно определена лихва би изисквало много по-малки покупки на ДЦК, отколкото опитите на ЕЦБ да поддържа неопределен лихвен процент. Освен това тази стратегия дава възможност за по-бърза намеса.

До този момент ЕЦБ е използвала около € 200 млрд. от ресурса на своята програма Securities Market Programme, като от тях половината са испански и италиански ДЦК. Не бихме се учудили, ако ЕЦБ насочи € 500 млрд. или повече в изкупуването на такива активи, преди пазарното доверие да бъде възвърнато.

И все пак от Danske bank са сигурни, че доверието ще бъде възвърнато и когато това се случи, ЕЦБ ще излезе на печалба от покупката на италинаски и испански дълг при сегашните равнища. По отношение на гръцките облигации в портфейла й, от Данске банк смятат, че макар да не е включена в споразумението с частните държатели на такива книжа, ЕЦБ може и тя на свой ред да се включи в опрощаването на дълга с 50%, за да може Гърция да се възстанови от удара.