Радослав Босилков е посочен от прокуратурата като ръководител на престъпна група от пет души за източване на ДДС. Кой е Босилков?

Управителят на дружеството "Надин комерс" Радослав Босилков и още четирима души са били обвинени в петък от специализираната прокуратура като участници в организирана престъпна група за данъчни измами в особено големи размери, пише "Капитал Daily".

Според внесения в Специализирания наказателен съд обвинителен акт Босилков е бил и ръководител на групата, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата в понеделник.

Управителят на "Надин" бе задържан заедно с още трима от получилите сега обвинения на 18 юли 2012 г. при специализирана операция на ГДБОП и НАП под ръководството на специализираната прокуратура. За участие в групата и за укриване на данъци заедно с него са обвинени Денис Бошнаков, Мариян Комитов, Иван Иванов и Павел Варнаджиев.

Последният е брат на купувача на "Кремиковци" Лъчезар Варнаджиев. Чрез новорегистрираната си фирма "Елтрейд къмпани" младият Лъчезар Варнаджиев придоби активите на фалиралия металургичен комбинат за 316 млн. лв.

Сделката беше финансирана от Първа инвестиционна банка, а освен компанията на Варнаджиев в нея се включи и групата за изкупуване на метали "Надин" - един от най-големите играчи в този сектор в страната. Тя придоби и активите на фалиралия "Кремиковци". По информация на "Капитал" от 2010 г. "Надин" се контролира от основния си кредитор – ПИБ.

Интересен е и Денис Бошнаков. Той е управител на "Феросплавен завод" - дружество, което също е част от бившето "Кремиковци" и понастоящем собственост на "Елтрейд къмпани". До края на 2011 г. е бил и партньор с Босилков в "Никстрой реал естейтс".

Според събраните доказателства групата е действала от януари 2010 г. до началото на 2012 г., като за две години е нанесла на държавата щети в размер на над 16 млн. лв.

Прокуратурата твърди, че престъпната структура е разполагала с добре организирана мрежа от "кухи" дружества от типа "липсващ търговец", контролирани от "Надин комерс". От тези фирми "Надин комерс" симулативно е изкупувала с неистински счетоводни документи огромни количества скрап.

По този начин разходите на дружеството са били изкуствено завишавани, печалбата намалявана, с което в крайна сметка е било избягвано плащането на дължимите данъци към държавната хазна в особено големи размери.