Данъчната отстъпка за млади семейства, изтеглили кредит за жилище, може и да се запази. Финансовото министерство е склонно да преразгледа становището си за отпадане на преференцията. Това е обещал вчера по време на заседанието на тристранния съвет за сътрудничество зам.-министърът на финансите Владислав Горанов, научи "СЕГА". Синдикати и работодатели са разкритикували и планираното от кабинета извънредно покачване на цигарения акциз, но от ведомството на Симеон Дянков не са отстъпили.

Миналата седмица финансист №1 предложи да се отмени със задна дата от 1 януари 2009 г. данъчната отстъпка при ипотечни кредити на млади семейства до 35 г. Тя дава възможност на единия съпруг да намали данъчната си основа при облагане на личните доходи с платените от двойката през годината лихви върху жилищния заем. Мярката влезе в сила от началото на т.г. и ако не бъде отменена, реално ще бъде усетена от хората в началото на 2010 г., когато НАП трябва да им възстанови платения данък.

"Проблемът не е фискален, а дискриминационен", е заявил пред синдикатите и работодателите Владислав Горанов. В Комисията за защита от дискриминация имало оплакване срещу условието за максимум 35-годишна възраст на съпрузите, защото то представлявало дискриминация по възрастов признак. Дали облекчението ще остане, зависи от становището на въпросната комисия, станало ясно от изказването на зам.-министъра.

И синдикати, и работодатели са се обявили против вдигането на акциза на цигарите в кризата, научи още "Сега". Това означава не само повече разходи за пушачите, но поставя под въпрос и оцеляването на "Булгартабак", което означава още безработни, заявиха от профсъюзите. От финансовото министерство обаче не са готови на отстъпка по тази мярка, която се очаква да донесе в хазната допълнителни 200 млн. лв. Ако предложението на Дянков се приеме, на пазара няма да има цигари, по-евтини от 3.60-3.70 лв. Средно кутия папироси ще се вдигне с около 1.00-1.20 лв., като повече ще поскъпнат по-евтините марки, а по-малко - по-скъпите.

Ставката на данъците върху доходите на физическите лица и на фирмите твърдо остава 10%. Синдикатите обаче смятат, че трябва да се въведе необлагаем минимум. В момента хората на минимална заплата от 240 лв. след приспадане на данъци и осигуровки вземат чисто по-малко от прага на бедност, който е 194 лв.

ХАЗАРТ

Работодателите се обявиха против предложението на Симеон Дянков да се вдигне от 10 на 12% данък печалба за тото, лото игрите и залагането върху спортни състезания. Мярката ще засегне както Държавния спортен тотализатор, така и частни фирми като "Еврофутбол" на бизнесмена Васил Божков. "Промяната ще задълбочи проблемите в сектора, в който има тежка нелоялна конкуренция от страна на нелегалния онлайн хазарт. Неговият дял от пазара у нас е към 50%", коментираха от Българската стопанска камара. По данни на БСК през 2008 г. 1.5 млрд. лв. са преведени извън страната в онлайн букмейкърски къщи, а т.г. се очаква ръст от 20%. Така преките загуби за бюджета са в размер на около 200 млн. лв., твърдят от БСК.

Междувременно от СДС предложиха мярка в точно обратната посока - да се въведе акциз върху хазартната дейност, за да се запълни бюджетът догодина. Сините настояват още да не се въвежда 20% ДДС върху адвокатската защита на гражданите в съда, както предлага Дянков.