Данъчните ще се опитат да спестят 40 млн. лева на фирмите от облекчени процедури, съобщи Боряна Георгиева от Националната агенция за приходите. Това ще стане най-вече чрез подобрените електронни услуги. От тази година например фирмите могат да подават годишните си отчети или при данъчните, или в Националния статистически институт.

От тази година фирмите могат да избират дали да подадат финансовите си отчети на хартия в НАП, или по електронен път в НСИ. Към момента най-много отчети са подадени от София и в двата варианта. Ако изберат втората възможност, ще спестят много време, коментира Диана Янчева. Тя ги увери, че сигурността е почти 100 процента. „Информацията протича по канали, които са защитени, тя се криптира, за да няма така нареченото подслушване по времето, когато тя се изпраща към сървъра и автоматично се правят всички логически и аритметически контроли на самия отчет”, допълни Янчева.

Боряна Георгиева от приходната агенция пък допълни, че тази година данъчните са си поставили цел за спестяване на 40 млн. лева на фирмите. „Това е сметнато на база на облекченията, които ще се дадат на лицата, свързани с намаляването на кодовете на вид плащане, които предполагаме, че ще доведат до около 25 млн. лв. намаляване на разходите за попълване на платежни за такси ”, обясни Георгиева.

Останалите средства могат да бъдат спестени от фирмите, като подават документите си по интернет.