Столичната община не предвижда увеличаване на местните данъци и такси за следващата година, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. За да могат да бъдат изпълнени плановете за собствени приходи се предвижда да се увеличи събираемостта. Сега фирми, граждани и институции дължат на общината сто милиона лева само за такса смет.

Досега Столичната община е изпълнила над 64 процента от планираните собствени приходи, а събраните пари са с осем милиона лева повече, отколкото през същия период на миналата година, каза още Фандъкова. Общинските данъчни служби са събрали 30 милиона от стари задължения, допълни зам.-кметът Минко Герджиков:

Граждани, фирми и институции дължат за такса смет над сто милиона лева. Най-големите длъжници са Софийският унниверситет, магазини “Европа”, фирма “Титан”, Министерството на младежта и спорта, ВМА.

В същото време транспортната комисия на общината реши за срок от шест месеца, считано от 21 октомври, да бъдат направени промени в движението на няколко автобусни линии. Закрива се автобусна линия 16, а линии 58 и 59, 68 и 69, и 284 и 84 се обединяват. До летището ще върви само линия 84, която ще минава през квартал “Дружба” и ще обслужва и двата терминала. По тази линия, както и по другите обединени, автобусите ще се движат с по-малък интервал от досегашния.