За имотите с данъчна оценка под 1680 лева също да се плаща данък „сгради”, реши мнозинството на ГЕРБ в парламента с подкрепата на Атака, като прие окончателно текстове от промените в Закона за местните данъци и такси. Досега тези имоти не се облагаха с такъв налог, защото разходите по събирането му надхвърляха ползата за хазната.

Заради кризата мнозинството реши, че отпадането на необлагаемия минимум ще помогне на някои малки общини. Според опозицията обаче, обслужването на т.нар. данък колиба ще струва повече, отколкото са самите приходи от него. Управляващите смятат, че има много на брой имоти, които отпадат под тази граница и от които не се получава данък сега.

“Все пак да не забравяме, че става въпрос за суми в размер на 1-2 лв., не повече. Според мен ефектът от тази мярка би бил друг - да накараме хората всеки според това, което притежава, макар и в символична степен, да плати своя данък. Много е удобно сега да се дрънка на тази струна особено в условия на икономическа криза видите ли колко и какви хора ще засегнем. Но да не забравяме, че може би много от тук стоящите в залата имат такива къщи по селата, които също може би искат да бъдат освободени от данък. Притежателите на такива колиби или къщи, както вие ги наричате, имат апартаменти в градовете, имат и други, по-големи имоти. Защо искаме и тях да освободим от това задължение“, попита Любен Татарски от ГЕРБ.

“Съдирането на кожите, точно там в чувала където нищо не е останало е безсмислено упражнение и то ще натовари още повече общинската администрация. В същото време в този закон вие давате правомощия на кмета до 100 000 лв. да разсрочва“, каза Михаил Миков.

“Какво ще кажете утре от Бачево, и нейният дядо, които имат една схлупена къщурка и пет кокошки в двора, че трябва да плащат данъци за тази къща. И кой трябва да й попълни декларацията и как ще стане това за някакви си три лева, обяснете ми”, помоли депутатът от ДПС Алиосман Имамов колегата си Любен Татарски.

Собствениците на АТВ-та също да плащат местен данък в размер от 30 до 150 лева, реши парламентът, като прие окончателно промените в Закона за местните данъци и такси.

С измененията от догодина има възможност да поскъпне данък сгради, защото се вдига максимално допустимият му размер до 4,5 промила вместо сегашните 2,5 на хиляда от данъчната оценка.

Избраниците въведоха и туристическия данък, който заменя туристическата такса, плащана досега от хотелите на общините. Размерът на новия данък ще е между 0,20 лв. и 3 лв. на нощувка.